netflix
Kvinna äter popcorn - Foto: Unsplash

Här är allt du måste veta om nya "Netflix-lagen"

Du har säkert hört om den nya "Netflixlagen" och kanske känner du lite rädsla om att favoritseriena ska försvinna. Men du kan vara lugn. Nyheter24 förklarar vad nya lagen kommer att innebära för dig.


Ni kanske har hört att en ny EU-lag har röstats fram? Nämligen den så kallade ”Netflix-lagen” och den betyder att 30 procent av alla serier och filmer på streaming-tjänsterna Netflix och HBO måste komma från Europa.

Va? Kommer kanske Netflix och HBO ta bort flera amerikanska filmer och serier? 

Lugn, Nyheter24 ska förklara vad nya lagen kommer innebära för dig.

Lagen (som dock inte helt är fastställd) kommer bland annat att handla om att 30 procent av allt innehåll på de audiovisuella medietjänsterna ska vara producerade i Europa. Lagen har röstats fram för att få tv-jättarna att börja investera i Europa.

Lagen måste först godkännas formellt av alla EU-ländernas regeringar. Och efter att de har godkänt lagen så har Netflix och HBO 21 månader på sig att anpassa sitt innehåll till de nya reglerna.

Men det behöver faktiskt inte bli så stor skillnad på utbudet mot vad det är idag. Netflix erbjuder nämligen redan mycket europeiskt innehåll.

Lagen innebär också att skyddet för minderåriga när det gäller våld, hat och extremism kommer att förstärkas. Streamingtjänsterna kommer också vara tvungna att ta bort innehåll som kan uppmuntra till hat, våld, terrorism och som kan vara skadligt för barn, skrev Svenska Dagbladet tidigare.

I höst finns det en hel del serier som har premiär på Netflix. Bildkälla: Unsplash

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Netflix har beslutat sig för att låta sina användare vara del av vissa av sina serier och filmer. Hur då? Jo, nu ska du som användare nämligen kunna bestämma vad som händer i din favoritserie

Men så klart inte i alla serier. Netflix har valt att införa konceptet på ett avsnitt i den kommande säsongen av Black Mirror. Så när den nya säsongen börjar i december så håll utkik efter denna uppgradering.

Hur du lite idétorka på vilka serier du ska se i höst? 

Några riktigt bra serier du borde greppa tag i nu är bland annat Better Call Saul, House of Cards och O Mecanismo. Vill du ha fler tips? Det får du här.

/
HBO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att lagen är rimlig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Billigare att tanka – dieseln under 19 kronor

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Minst åtta människor rapporteras ha dödats och ett tjugotal skadats i nattens ryska attacker mot Ukraina. De riktades i huvudsak mot regionen Dnipropetrovsk, enligt inrikesdepartementet i Kiev.

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

1 timme sedan
Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

1 timme sedan
"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.