Torsdag 18 Aug
Stockholm

Här är allt du måste veta om nya "Netflix-lagen"

netflix
Kvinna äter popcorn. Foto: Unsplash

Du har säkert hört om den nya "Netflixlagen" och kanske känner du lite rädsla om att favoritseriena ska försvinna. Men du kan vara lugn. Nyheter24 förklarar vad nya lagen kommer att innebära för dig.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Ni kanske har hört att en ny EU-lag har röstats fram? Nämligen den så kallade ”Netflix-lagen” och den betyder att 30 procent av alla serier och filmer på streaming-tjänsterna Netflix och HBO måste komma från Europa.

Va? Kommer kanske Netflix och HBO ta bort flera amerikanska filmer och serier? 

Lugn, Nyheter24 ska förklara vad nya lagen kommer innebära för dig.

Lagen (som dock inte helt är fastställd) kommer bland annat att handla om att 30 procent av allt innehåll på de audiovisuella medietjänsterna ska vara producerade i Europa. Lagen har röstats fram för att få tv-jättarna att börja investera i Europa.

Lagen måste först godkännas formellt av alla EU-ländernas regeringar. Och efter att de har godkänt lagen så har Netflix och HBO 21 månader på sig att anpassa sitt innehåll till de nya reglerna.

Men det behöver faktiskt inte bli så stor skillnad på utbudet mot vad det är idag. Netflix erbjuder nämligen redan mycket europeiskt innehåll.

Lagen innebär också att skyddet för minderåriga när det gäller våld, hat och extremism kommer att förstärkas. Streamingtjänsterna kommer också vara tvungna att ta bort innehåll som kan uppmuntra till hat, våld, terrorism och som kan vara skadligt för barn, skrev Svenska Dagbladet tidigare.

I höst finns det en hel del serier som har premiär på Netflix. Bildkälla: Unsplash

Nyheter24 har tidigare skrivit om att Netflix har beslutat sig för att låta sina användare vara del av vissa av sina serier och filmer. Hur då? Jo, nu ska du som användare nämligen kunna bestämma vad som händer i din favoritserie

Men så klart inte i alla serier. Netflix har valt att införa konceptet på ett avsnitt i den kommande säsongen av Black Mirror. Så när den nya säsongen börjar i december så håll utkik efter denna uppgradering.

Hur du lite idétorka på vilka serier du ska se i höst? 

Några riktigt bra serier du borde greppa tag i nu är bland annat Better Call Saul, House of Cards och O Mecanismo. Vill du ha fler tips? Det får du här.

Tycker du att lagen är rimlig?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.