Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jordbävning inträffade i Västsverige – lät som åskmuller

- 08/10/2018, 11:11

Ett jordskalv inträffade under måndag morgon i närheten av Stöpen strax utanför Skövde.

Det var nog en hel del människor i Skaraborgs län som vaknade lite abrupt när det nu under måndag morgon bullrade till lite under deras fötter. För klockan 07.38 mättes ett skalv med magnituden 2,2 på richterskalan i närheten av Stöpen strax utanför Skövde, uppger Skövde Nyheter.

Så hade personer planer på att ta sovmorgon så blev det nog inställda planer och beredskap som gällde istället.

Skalvets självaste epicentrum som man kallade var väldigt djupt nere i jorden. Hela 17 kilometer ned under marken mättes det under morgonen. Ett djup om är rätt så ovanligt.

– Det var ett skalv som inträffade ovanligt djupt nere i jorden. Vanligen brukar skalven ske på ungefär tio kilometers djup, säger Björn Lund, seismolog på Uppsala Universitetet, till Skövde Nyheter.

Ett litet skalv

Enligt uppgifter till lokala medier så upplevdes skalvet rätt så lindrigt. Det ska ha bullrat till lite och låtit lite som ett åskoväder, vilket är helt normalt vid ett sånt litet skalv.

– Det som märks är ljudeffekterna. Det kan låta som om en lastbil kör förbi och i närheten av epicentrum kan det även märkas att fönsterrutor skallrar, men det finns inte någon risk för några skador, säger Björn Lund till Skövde Nyheter.

Fjärde skalvet i år

Skaraborg börjar likna lite av Sveriges Kalifornien för skalvet som inträffade var nämligen inte det första för året utan nämligen det fjärde. Tidigare har det skett skalv i bland annat Falköping, Skara och Götene.

Som tur är, till skillnad mot Kalifornien, så har skalven än så länge varit relativt små och det högsta som har uppmäts var på 3,2 på richterskalan.

Men betyder detta att jordskalv börjar bli allt vanligare i Skaraborg? Nja – än så länge så anser forskare att det ännu inte finns några tendenser som tyder på det.

– Generellt så finns inga sådana tendenser när vi tittar på aktiviteten under en längre period, säger Björn Lund, till Skövde Nyheter.

Så tycker du att du hade ett tufft uppvaknande? Du vaknade förmodligen inte upp av en jordbävning åtminstone. Det är alltid något!

2016 så skakades flera delar norra Sverige av ett avsevärt större jordskalv. Enligt personer så skakade hus och fönsterrutor till rejält den gången. Det kan du läsa mer om här!

Har du upplevt en jordbävning?