Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Öl kan bli dubbelt så dyrt – på grund av klimatförändringarna

Nyheter | 16/10/2018 12:16

Öl kan snart bli en lyxprodukt. Åtminstone om man inte gör något åt klimatförändringarna. En ny rapport visar att priset kan dubblas.

Att ta en öl är ju något som de flesta tycker är himla trevligt. Men nu kan biran faktiskt vara hotad. 

Som Nyheter24 tidigare skrivit gör klimatförändringarna att ölen inte bara kan bli dyrare – den kan också smaka sämre. 

Och nu bekräftas farhågorna i en ny vetenskaplig rapport som publicerats i creddiga tidningen Nature Plants. 

Enligt rapporten kommer kornskördarna i Kina, USA, Tyskland och Ryssland att drabbas hårdast av klimatförändringarna närmaste decennierna och i flera länder räknar man med att priset kommer fördubblas. 

Till exempel räknar man med att en halvlitersflaska öl på Irland kommer att kosta 44 kronor i framtiden, idag kostar en halvliter öl 22 kronor, skriver NBC.

Skulle samma sak hända i Sverige skulle priset för en kasse bärs gå upp från 92 till 184 kronor, givet att en kasse bärs är åtta stycken Pripps Blå på långburk. 

– Det är många faktorer som påverkar ölpriset, så helt säker kan man inte vara. Däremot vet vi att vi på grund av torkan har vi fått en sämre skörd i hela Europa, och att priset på maltkornet stigit kraftigt. Så råvarukostnaderna för att producera öl kommer stiga, har Mikael Jeppsson, chef för spannmålsenheten på Lantmännen, tidigare sagt till Nyheter24

Vill du stoppa klimatförändringarna?