En person håller svenska flaggan, en kvinna röstar.
Sverige inför en ny flaggdag tillfälligt. - Foto: Hasse Holmberg/BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT

Sverige inför ny flaggdag – för att hylla rösträtten

Innan 1918 så hade inga kvinnor i Sverige rösträtt. Men i och med rösträttsreformen samma år så fick nu både kvinnor och män möjlighet att göra sin röst hörd. Därför har regeringen valt att fira händelsen genom en ny flaggdag den 17 december.


Sveriges regering har valt att införa en ny tillfällig flaggdag den 17 december i år. Detta eftersom det då är exakt 100 år sedan Sveriges regering valde att inför allmänrösträtt. Vilket innebar att både kvinnor och män fick vara med och påverka i de svenska valen.

"För att fira 100-årsminnet av demokratins genombrott har regeringen i dag beslutat att göra den 17 december 2018 till en tillfällig allmän flaggdag.", skriver regeringen i ett pressmeddelande.

Kritik

Men dagen har mött kritik från bland annat intresseorganisationen FUB som arbetar för barn, ungdomar och vuxna med utvecklingsstörning. I ett pressmeddelande förklarar de att allmän rösträtt inte infördes förrän 1989 då omyndighetsförklaring avskaffades. 

"En fin idé visserligen, men den kommer 71 år för tidigt. Om regeringen kunde sin historia så hade de vetat att allmän och lika rösträtt inte kom förrän 1989. Först då kom demokratins genombrott för personer som tidigare hade omyndigförklarats.", skriver FUB i ett pressmeddelande.

Men de går inte helt emot idén om en temporär flaggdag utan föreslår att man firar 30-årsjubileum under 2019 istället.

"Hissa gärna flaggan under 2019 för att fira 30 års-jubileet!"

Sveriges flagga. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT

Sveriges alla flaggdagar

1 januari Nyårsdagen

28 januari Kung Carl XVI Gustafs namnsdag

12 mars Kronprinsessan Victorias namnsdag

En söndag i perioden 22 mars till 25 april Påskdagen

30 april Kung Carl XVI Gustafs födelsedag

1 maj Första maj

49 dagar efter Påskdagen Pingstdagen

29 maj Veterandagen

6 juni Sveriges nationaldag

Lördagen i perioden 20–26 juni, Midsommardagen

14 juli Kronprinsessan Victorias födelsedag

8 augusti Drottning Silvias namnsdag

Andra söndagen i september under valår Dag för val till Sveriges riksdag

24 oktober FN-dagen

6 november Gustav Adolfsdagen

10 december Nobeldagen

23 december Drottning Silvias födelsedag

25 december Juldagen

Nyheter24 har tidigare gjort ett quiz där du borde svara ja på alla frågor, lyckas du inte med det så borde du aldrig få rösta. Testa om du svarar ja på alla frågorna här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du fira dagen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Två gripna för mordförsök i Bredäng

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

1 timme sedan
Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.