En svensk flagga, en svensk stad.
Här är Sveriges fulaste stad. - Foto: Foto: Mikael Fritzon / TT, Unsplash (Montage)

Vinnaren är korad – här är Sveriges fulaste stad

Har du någonsin undrat vilken den allra fulaste staden i Sverige är? Nu är en klar vinnare utsedd. Finns din stad med i topplistan?


Har du någonsin tänkt "jag lever verkligen i Sveriges fulaste stad"?

Då kan vi meddela att du inte är ensam. Det finns nämligen en hel del människor som både tycker att staden de lever i, och att andra städer, är riktigt fula. Så fula att det startats en nationell omröstning för att avgöra en gång för alla, vilken stad som är fulast av alla. 

Omröstningen startades på Facebook den 21 mars i år och initiativtagarna bakom den är organisationen Arkitekturuppropet

Nyheter24 skrev om omröstningen tidigare i år, bara några veckor efter att den hade dragit igång. Då toppade bland annat Hässleholm och Västerås med Borlänge på en stark första plats.

Och nu, ett halvår och exakt 6 666 röster senare, så har vi ett resultat.

Som många tydliggjorde redan i mars, så har Borlänge korats som "vinnare"! Staden som länge rankades som Sveriges farligaste stad har nu istället något annat, kanske lite roligare, att stoltsera med. 

Kupolen köpcenter i Borlänge. Bildkälla: Wikimedia

Den vinnande platsen korades med hela 1007 röster. På andra plats hittar vi Västerås med 779 röster, Hässleholm på en tredje plats med 319 röster och Umeå på en fjärde plats med 268 röster. 

Finns inte din stad med på listan? Här kan du se listan i sin helhet

Sveriges finaste stad

Och precis som att Sveriges fulaste stad har korats, så har även Sveriges vackraste stad röstats fram. 2017 i en likadan omröstning, även den från Arkitektuppropet, hamnade Sundsvall på en stark förstaplats. 

Ett foto av torget i Sundsvall. Bildkälla: Fredrik Sandberg / TT

Staden vann med hela 18 procent av de över 10 00 rösterna. Och det kanske inte är så konstigt med tanke på Selångersån som rinner igenom centrum och den fantastiska arkitekturen.

Följande städer toppade listan. 

2. Visby (1440 röster)

3. Lund (516 röster)

4. Karlskrona (470 röster)

5. Ystad (398 röster)

Se hela listan här.

Visste du förresten att det finns en svensk stad som rankats som den tredje trevligaste staden i hela världen? Kolla in listan här. Eller så kanske du vill veta vilken svensk stad som man svär mest i? Då kan du läsa om det här.

Relaterat
Blev rätt vinnare korad?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tiotusentals demonstrerade mot polisvåld

1 timme sedan

Världens äldsta träbygge hittat i Zambia

1 timme sedan
En 476 000 år gammal träkonstruktion har grävts fram i Zambia, rapporterar SVT Nyheter. Träkonstruktionen är den äldsta som hittills har hittats.

Sis-chefer tagna ur tjänst efter intervjuer

2 timmar sedan
Två centrala chefer för Statens institutionsstyrelse (Sis) har tagits ur tjänst och anmälts till Statens ansvarsnämnd (San), rapporterar SVT Nyheter.

Sågverk övertänt i Nora – räddningstjänsten på plats

2 timmar sedan
Det gamla sågverket vid Dammsjön i Nora kommun i Västmanland brinner. Byggnaden är helt övertänd och räddningstjänsten kommer att låta den brinna ner.

Över 30 döda efter explosion på bränsledepå i Benin

2 timmar sedan
Minst 34 människor har dödats i Benin i samband med att en olaglig bränsledepå exploderat i landets södra del, nära gränsen mot Nigeria.

Duda: Spannmålstvisten är liten

2 timmar sedan
Polens president Andrzej Duda beskriver tvisten om ukrainsk spannmålsimport till Polen som liten, rapporterar polska nyhetsbyrån PAP. Enligt presidenten kommer det inte att allvarligt skada bilaterala relationer.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.