Svenska flaggan. Kvinna som svär.
Enligt en ny studie så är det på västkusten som folk är fulast i mun! - Foto: Pixabay / Shutterstock

Här är staden där folk svär mest i Sverige

I en ny undersökning så har flera olika städer i Sverige granskats för att se vart i landet man är fulast i mun. Otippat eller tippat nog så är det faktiskt göteborgarna som kanske bör tvätta deras munnar med tvål framöver!


Många av oss använder svordomar dagligen. Antingen kan det vara för att man är förbaskad på något, för att förstärka något eller som ett utfyllnadsord. En ny studie har kartlagt hur våra svordomsvanor ser ut och spännande nog så är det på västkusten man är fulast i mun, skriver Göteborgsposten.

I studien så undersökte forskarna hur benägna folk var att ta till diverse svordomar i städerna Umeå, Göteborg, Luleå, Karlstad, Stockholm och Osby i norra Skåne.

För att räkna ut vilken stad som de facto är fulast i munnen så har svenska och finska forskare spelat in över 1000 samtal som utspelat sig i biljettkassor och informationsdiskar.

Oftast män som svär

Studien visade att det var männen som stod för de flesta av svordomarna när det väl kom till kritan och det var i Göteborg som de användes som flitigast.

– Här kan könsfaktorn vara en aspekt. Av alla som svär i våra inspelningar är de allra flesta män. Det kan handla om en viss manlig sportgemenskap där det kan vara mer accepterat att svära. Det kan signalera att man tillhör samma grupp. Att det svärs mest i Göteborg i vårt material kan bero på att vi inte spelat in på sportarenor i andra städer, säger säger docenten och forskaren Jenny Nilsson på Institutet för språk och folkminnen, som varit delaktig i studien till Göteborgsposten.

Subtila svordomar

Jo – bara för att det svärs mycket på ett specifikt ställe så behöver det inte betyda att människorna som svurit varit ohövliga.

Istället så kan det handla om att svordomarna kommer när människorna talar med sig själva. Alltså subtila svordomar som inte nödvändigtvis är riktade mot några personer.

– Det handlar om så kallade "self-talks" där man talar med sig själv med lägre röst. Inte för att någon annan inte ska höra, utan för att man vill signalera att man kanske letar efter något. Typ "var fan är min plånbok nu då?", säger Jenny Nilsson till Göteborgsposten.

Favoritsvordomar

De olika orterna och städerna hade vissa ord som de föredrog framför andra. I Göteborg använde man ofta "fan", "jävla", "jävligt", "jävel" och "skit". I Umeå var det istället endast "fan" och "jävla" som dominerade.

Svär du mycket på jobbet? Visste du att det kan vara bra för din karriär? Det kan du läsa allt om här!

/
Det e la gött änna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Postnord-chefen för Sverige får gå omedelbart

Ministrar går i kippavandring mot antisemitism

Nio ministrar deltar i dag i en kippavandring i centrala Stockholm. Även Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson går med i manifestationen mot antisemitism.

KI: Låt klimatpolitiken vara - stötta drabbade

Ändra inte i klimatpolitiken bara för att den får ekonomiska effekter för exempelvis bilåkare eller företag. Låt klimatpolitiken sköta minskade utsläpp, och använd i stället finanspolitiken för att stötta dem som drabbas hårdast. Det är innebörden av Konjunkturinstitutets (KI:s) rapport om fördelningseffekter av klimatpolitiken.

Kvinna på SUP dödad av haj

Ett amerikanskt par på smekmånad på Bahamas attackerades under en paddeltur på SUP-bräda av en haj. Kvinnan skadades så allvarligt att hon avled, skriver BBC.

Landshypotek sänker boräntor – igen

Landshypotek Bank sänker sina bundna boräntor med 0,25-0,40 procentenheter, skriver banken i ett pressmeddelande. Den rörliga boräntan, med tre månaders bindningstid lämnas oförändrad.

Expert om försvarsavtalet: Vi går "all in"

En ny era i svensk försvarspolitik är ett faktum. Det nya samarbetsavtalet som ger USA tillgång till 17 svenska militärbaser skickar avskräckande signaler, säger Jacob Westberg vid Försvarshögskolan.