Svenska flaggan. Kvinna som svär.
Enligt en ny studie så är det på västkusten som folk är fulast i mun! - Foto: Pixabay / Shutterstock

Här är staden där folk svär mest i Sverige

I en ny undersökning så har flera olika städer i Sverige granskats för att se vart i landet man är fulast i mun. Otippat eller tippat nog så är det faktiskt göteborgarna som kanske bör tvätta deras munnar med tvål framöver!


Många av oss använder svordomar dagligen. Antingen kan det vara för att man är förbaskad på något, för att förstärka något eller som ett utfyllnadsord. En ny studie har kartlagt hur våra svordomsvanor ser ut och spännande nog så är det på västkusten man är fulast i mun, skriver Göteborgsposten.

I studien så undersökte forskarna hur benägna folk var att ta till diverse svordomar i städerna Umeå, Göteborg, Luleå, Karlstad, Stockholm och Osby i norra Skåne.

För att räkna ut vilken stad som de facto är fulast i munnen så har svenska och finska forskare spelat in över 1000 samtal som utspelat sig i biljettkassor och informationsdiskar.

Oftast män som svär

Studien visade att det var männen som stod för de flesta av svordomarna när det väl kom till kritan och det var i Göteborg som de användes som flitigast.

– Här kan könsfaktorn vara en aspekt. Av alla som svär i våra inspelningar är de allra flesta män. Det kan handla om en viss manlig sportgemenskap där det kan vara mer accepterat att svära. Det kan signalera att man tillhör samma grupp. Att det svärs mest i Göteborg i vårt material kan bero på att vi inte spelat in på sportarenor i andra städer, säger säger docenten och forskaren Jenny Nilsson på Institutet för språk och folkminnen, som varit delaktig i studien till Göteborgsposten.

Subtila svordomar

Jo – bara för att det svärs mycket på ett specifikt ställe så behöver det inte betyda att människorna som svurit varit ohövliga.

Istället så kan det handla om att svordomarna kommer när människorna talar med sig själva. Alltså subtila svordomar som inte nödvändigtvis är riktade mot några personer.

– Det handlar om så kallade "self-talks" där man talar med sig själv med lägre röst. Inte för att någon annan inte ska höra, utan för att man vill signalera att man kanske letar efter något. Typ "var fan är min plånbok nu då?", säger Jenny Nilsson till Göteborgsposten.

Favoritsvordomar

De olika orterna och städerna hade vissa ord som de föredrog framför andra. I Göteborg använde man ofta "fan", "jävla", "jävligt", "jävel" och "skit". I Umeå var det istället endast "fan" och "jävla" som dominerade.

Svär du mycket på jobbet? Visste du att det kan vara bra för din karriär? Det kan du läsa allt om här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Det e la gött änna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

1 timme sedan
Varför ger Europa inte mer pengar till Ukraina, frågar USA:s expresident Donald Trump, och Republikanerna sannolika presidentkandidat i höstens val, på sin sociala medieplattform Truth.

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

1 timme sedan
Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.