Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya budet: Då avskaffas sommar- och vintertid

- 30/10/2018, 10:36

Vissa hade hoppats på att slippa ställa om klockan redan nästa år. Men det tar tid att avskaffa sommar- och vintertid. Nu sätter Österrike käppar i hjulet.

I helgen var det dags  – klockan skulle än en gång ställas tillbaka en timme. Vintertid innebär att det blir lite ljusare på morgnarna men riktigt mörkt när man går hem på eftermiddagen, och många är trötta på omställningen. 

Som Nyheter24 tidigare skrivit om så håller EU på att avskaffa tidsomställningen, men nu verkar det som att det tar lite längre tid än vad man tidigare räknat med.  

För att vara säkra på att ändringen går igenom vill EU:s ordförandeland Österrike skjuta på avskaffandet till 2021. 

– Om vi skulle avskaffa detta redan 2019 skulle vi kanske inte få med oss tillräcligt många länder i omröstningen, säger Österrikes transportministern Norbert Hofer till BBC. 

Att vänta till 2021 skulle dessutom inte leda till en situation där tidszonerna i EU blir ännu mer förvirrande än vad de redan är, skriver BBC. Dessutom behöver flygbolagen i Europa minst 18 månader på sig att förbereda sig. 

Tycker du det borde avskaffas?