Två personer håller hand. En kille håller för handen för ansiktet. en tjej smsar.
Idag är det vanligt att folk träffas online. - Foto: Pixabay

Så många skäms över att ha träffat sin partner online

Vi är många som tillbringar mycket av vår vakna tid uppkopplade. Med det i åtanke kanske det inte är så konstigt att många i förhållande även har träffat sin partner online. Men är det pinsamt eller inte? Nyheter24 reder ut!


Hur många dejting-appar finns det inte nu för tiden? Singelvärldens himmelrike kan det också kallas. Men hur många av de som mött sin partner online skäms? Är det något man vill berätta om för sin omgivning? 

Nyheter24 har pratat med flera personer som träffat sin partner via nätet. Några är stolta över det, medan andra skäms.

Nathalie, 28: "Pratade online i åtta år"

Men nätdejtingen började långt innan stormen av dejting-apparna. Nyheter24 har pratat med 28-åriga Nathalie Telander. Hon mötte sin nuvarande partner på Lunarstorm som var en svensk kommersiell webb-community, innan Facebook kom till världen.

Som mest hade Lunarstorm 1,2 miljoner medlemmar och Nathalies man var en av dem. De hittade varann genom att Nathalie hade betalat för en "banner", som skulle göra reklam för hennes sida.

– Han nappade på det. Mest väl spenderade tio kronorna i mitt liv!, säger hon till Nyheter24.

2003 var året de fick kontakt för första gången. Det fortsatte prata via nätet ända till 2011, då de träffades på riktigt för första gången. Det var det kärlek vid första ögonkastet och nu är de gifta. Grattis!

Nathalie tycker det är synd att vissa skäms för att de träffat någon online. 

– Det finns inget att skämmas över. Jag tycker det är fantastiskt att en mångårig kontakt via nätet kan leda till det min man och jag har idag, avslutar hon.

Nathalie träffades sin nuvarande man på Lunarstorm. Bildkälla: Privat / Pixabay

Linda Lundberg, 28: "Stolt över att ha träffat andra halvan på internet"

En annan som träffat sin kärlek via nätet är Linda Lundberg, 28. Hon träffade sin nuvarande man Magnus på internet-sidan Happy pancake. De pratade där några dagar och bytte sen nummer. Efter att ha smsat några dagar träffades de. 

– Jag skäms verkligen inte, snarare tvärtom. Jag är stolt över att jag lyckades träffa min andra halva via internet, säger Linda till Nyheter24.

Idag, sju år senare, är de gifta och har tillsammans fått dottern Elvira.

Familjen Lundberg är idag en familj tack vare internet. Bildkälla: Privat

Amanda, 20: "Kändes pinsamt"

20-åriga Amanda Blomdahl träffade sin partner för nästan fem år sedan. Första året tyckte hon det kändes riktigt jobbigt att berätta om att de hittade varann på nätet.

– Jag vet inte riktigt varför det kändes pinsamt. Men jag tror det var för att alla mina vänner träffade sina partners via skolan eller liknande, säger Amanda till Nyheter24.

Hon fortsätter:

– Jag vet faktiskt inte riktigt varför, men det kändes typ fel, avslutar hon.

Förutfattad mening?

Kanske har man hört den förutfattade meningen, att många skäms över att ha träffat sin partner på nätet? 

Oavsett så motbevisar statistik den lilla myten. Enligt Happn är det hela 84 procent som känner sig bekväma med att berätta att mött sin partner online. Wow! 

Det är inte många som skäms över att säga att de träffat sin partner online. Bildkälla: Happn

Den nordiska undersökningen gjordes 2018 via en webbenkät. 2 231 personer deltog och 776 personer av de var svenskar. 

Men de resterande procenten då? Varför skulle det kännas "stelt" eller "inte bekvämt"?

Ständigt uppkopplade

Nu visar ju statistik att det faktiskt inte alls är många som skäms över att ha träffat sin partner online. Även om det bara är sex procent som skäms, så är det sex procent för mycket.

Vi är många som tillbringar så mycket av vår vakna tid uppkopplade. Visst är det då inte konstigt att vi även möter kärleken där?

Nyheter24 har tidigare skrivit om de absolut bästa raggningsreplikerna som kan ge dig en dejt. Om du känner att du behöver en isbrytare så kan du hitta alla repliker här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du en partner?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Ukraina: Åtta döda i nattens attacker

Högsta antalet viltolyckor på tio år

Totalt inrapporterades 64 792 viltolyckor i fjol, att jämföra med 61 999 året innan. Det är det högsta antalet viltolyckor på de svenska vägarna på tio år.

Klart: Geely har sålt Volvo-aktier

Kinesiska Zhejiang Geely Holding meddelade på torsdagen att man avser att sälja hela innehavet av B-aktier i lastbilstillverkaren AB Volvo.

Bättre än väntat från Avanza

Nätbanken Avanza redovisar ett rörelseresultat på 647 miljoner kronor för det första kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 579 miljoner kronor för det första kvartalet 2023. Det var bättre än väntat, enligt analytikernas prognoser.

Totalstopp i trafiken – frontalkrock mellan två bilar på länsväg 153

"På länsväg 153, öster om Ätran, har en trafikolycka inträffat.", skriver polisen på sin hemsida.

Risk för nya ras i danska Børsen

Det finns risk för att fler delar av den brandhärjade historiska byggnaden Børsen i Köpenhamn kollapsar.