Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Svininfluensan kan snart komma till Sverige

- 10/11/2018, 15:38

Nu tror experterna att svininfluensan kommer tillbaka. Och nu i en riktigt stor våg. Denna gång det förberett till max med vaccin, hoppas vi.

Svininfluensen som den kallas, entrade 2009 och orsakade ett antal dödsfall i Sverige.

Många har vaccinerat sig för influensen. Tyvärr är det flera som fått men för livet av vaccinet, i form av narkolepsi. En av de som drabbats är 17-åriga Adam, som du kan läsa mer om här.

Svininfluensan kommer tillbaka

Alla är inte vaccinerade och många blir påminda varje år när svininfluensan kommer tillbaka. För det är faktiskt så, att det är en säsongsinfluensa. Det betyder att den kommer tillbaka varje år, och de som påverkas är vi som bor på norra jordklotet, rapporterar Expressen.

Nu menar experter att svininfluensan gör comeback i Sverige, och denna gång slår den verkligen på stort.

Något som hänt förut är att vaccinet tagit slut och personer som rekommenderats att vaccinera sig inte fått möjlighet. Orsaken till det problemet är att vaccinet tar sex månader att producera.

Förberett med vaccin

Svininfluensa kallas det i folkmun, men influensans riktiga namn är A(H1N1). Och i år bör vi förvänta oss att den kommer dominera. Men som tur är, är det förberett för den stora influensavågen.

– Det är ett jättestort pussel som läggs varje år, i februari för norra halvklotet och i september för det södra. Vi har flera tusen stammar att ta ställning till när vi väljer ut några få som ska ingå i vaccinet, säger Mia Brytting som är chef på enheten för laborativ virus- och vaccinövervakning på Folkhälsomyndigheten, till Expressen.

Hon fortsätter:

– A(H1N1) har inte cirkulerat i Sverige de senaste två åren i någon större omfattning, alltså har immuniteten börjat avta. 

Om det nu blir svininfluensan som kommer att dominera, så finns det chans för vaccinet att skydda väldigt väl.

Ingår man i riskgrupperna kan det vara bra att vaccinera sig nu mot årets influensa menar Folkhälsomyndigheten.

Se här om du tillhör riskgrupp för influensa

Är du gravid eller över 65 år tillhör du en riskgrupp att drabbas hårdare av influensan. Men det kan också ge högre risk för följdsjukdomar, enligt Vårdguiden. Du bör också vara extra vaksam om du:

  • Har en lungsjukdom, som kol eller svår astma.
  • Har en hjärtsjukdom.
  • Har kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av en sjukdom eller en behandling.
  • Har diabetes typ 1 eller diabetes typ 2.
  • Har kronisk leversvikt eller njursvikt.
  • Har flerfunktionshinder.
  • Är mycket kraftigt överviktig.
  • Har en neuromuskulär sjukdom som påverkar andningen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du undviker att bli smittad av influensan. Här kan du läsa mer om det.

Har du vaccinerat dig?