Händer håller i galler. Fängelse. Kriminalvården-skylt
Slut på platser i våra fängelser. - Foto: Jessica Gow/TT / Pixabay

Kriminalvården: Trots utökning av platser är fängelserna snart fulla

Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg berättar att Sverige inom tio år kommer utöka platser på anstalter och häkten med 1100 platser. Men trots det befaras platserna att inte räcka till.


Snart är våra fängelser i Sverige fulla, vilket har lett till att Kriminalvården beslutat om utökning av platser – i 13 orter inom 10 år. Men trots den planerade och beslutade utökningen kommer de 200 nya häktesplatserna och 900 fängelseplatserna inte räcka till.

Antalet hos Kriminalvården har ökat

I våra svenska häkten används idag 97 procent av det som är möjligt. Men på våra anstalter är det ännu tightare, där används nämligen hela 99 procent av platserna.

Och tyvärr är det så att antalet som hamnar hos Kriminalvården har börjat öka. Dessvärre verkar kurvan visa att ökningen kommer fortsätta, menar Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg i en text på DN Debatt. Men trots de nya platserna kommer de i framtiden knappt räcka till hälften av vårt kommande behov.

”Det kommer helt enkelt inte att finnas fängelseplatser så det räcker till alla. Andra åtgärder behöver också övervägas.”, skriver Öberg.

Fler hemma med fotboja

Hans förslag som lösning på problemet är andra alternativ än fängelsestraff. Kanske kan fler avtjäna sitt straff hemma med fotboja? 

Nils Öberg menar också att en helt ny samhällstjänst borde införas. Att den då i sin tur skulle kunna utvecklas och kunna utformas skulle kunna komma till nytta för samhället, skriver Dagens Nyheter

Lagändringar

Nu vill Kriminalvården att det ska vara möjligt att göra lagändringar, så att de nya straffen ska kunna införas och utredas.

Öberg är absolut inte emot fängelsestraff, utan tycker det är både återfallsförebyggande och trygghetsskapande. 

"Men det ska vara rätt personer som sitter i fängelse”, avslutar han i sin text.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en man som satt fängslad i 17 år, för ett brott som hans dubbelgångare begått. Det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du fängelse är ett bra straff?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.