Onsdag 19 Jan
Stockholm

Lärare tog nackgrepp och lyfte åttondeklassare i skrevet

Elev, lärare, skola Stockholm.
En lärare tog nackgrepp och lyfte en elev i skrevet på en skola i södra Stockholm. Foto: Bildkälla: Mitt i Söderort

En händelse som har ägt rum på en skola i södra Stockholm har fångats på video. I videon syns hur en lärare lyfter en elev i skrevet och tar ett nackgrepp om åttondeklassaren. Nu vill elevens pappa anmäla händelsen till Skolinspektionen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En video som filmats i ett klassrum på en skola i södra Stockholm visar hur en lärare lyfter en elev i skrevet, brottar ner honom och sedan tar ett nackgrepp om honom.

Videon, som Mitt i Söderort tagit del av, börjar när en lärare högljutt ropar "Du ska ut" till en elev som enligt tidningen går i åttonde klass och har ADHD. Läraren som är i 50-årsåldern lyfter sedan eleven i skrevet i vad som verkar vara ett försök att få ut honom ur klassrummet, enligt Mitt i. 

När läraren, med eleven i sitt grepp, rör sig mot dörren slår de i en soptunna som välter och får de båda att ramla. Därefter fortsätter läraren och eleven brottas och puttas och läraren tar sedan åttondeklassaren i ett nackgrepp, skriver Mitt i. 

Ville säga hej till sina klasskompisar

Det är inte helt klart vad som ägt rum innan videon, men enligt elevens pappa ska det ha handlat om att eleven ville säga hej till sina klasskompisar, skriver Mitt i.

Eleven ska inte längre ha några lektioner tillsammans med klasskompisarna sedan han flyttats till det så kallade "lilla rummet". Därför ska han ha velat gå till klassrummet för att hälsa på kompisarna förklarar pappan för Mitt i. 

– Det är helt sinnessjukt. ”Lilla rummet” är som ett litet kontorsrum, med bord och stolar men inga fönster, och där sitter fyra vilsna killar med samma diagnoser. De delar på en resurs och så kommer en lärare in och kör en föreläsning då och då. Det finns inte ens ett schema, säger pappan i en intervju med tidningen. 

– Där får de sitta fyra timmar om dagen, i bästa fall, för oftast blir de hemskickade efter en eller två. ”Vi har inget för er att göra”, ”den läraren är borta”, ”den läraren är upptagen”. Han kommer inte ha några betyg från åttan bara för att skolan missköter sitt arbete, fortsätter han till Mitt i. 

En händelse som kan bryta mot lagen

Trots att det fortfarande är oklart exakt vad det är som hänt innan händelsen som filmats, så finns det en risk att händelsen bryter mot lagen. 

Enligt svensk lag har lärare rätt att vidta "omedelbara och tillfälliga åtgärder" om en elev utgör en risk för sig själv eller andra, eller stör andra elevers studiero. Läraren har även rätt att utvisa eleven från klassrummet om eleven stör undervisningen, eller beter sig olämpligt och inte ändrat sitt beteende efter att läraren sagt till enligt 6-7 paragrafen i kapitel 5 av skollagen

Men i en intervju med Mitt i förklara Erica Ström, jurist på Skolinspektionen att åtgärderna inte innefattar våld.  

Hon förklarar att en utvisning ska ske muntligt och att den sedan måste dokumenteras skriftligt. Om eleven vägrar lämna klassrummet blir kvarsittning nästa steg och sedan kontaktas föräldrar. Men just att ta till våld är alltså inte tillåtet. 

– Jag försöker se ett scenario där en elev skriker och stör något fruktansvärt, men jag kan ändå inte se att det skulle vara tillåtet. Det finns ingen allmän rätt enligt skollagen att gå in och flytta på elever, säger Erica Ström till Mitt i. 

Anmälan till Skolinspektionen

Efter det som hänt har elevens pappa valt att anmäla händelsen till Skolinspektionen, skriver Mitt i

I oktober anklagades en lärare i 50-årsåldern för att ha rört och uttryckt sin "längtan" för en 15-årig elev på en friskola i södra Stockholm. Efter den uppmärksammade händelsen har flera föräldrar vittnat om andra lärares övertramp och sexuella övergrepp på bland annat en 9-årig elev. Läs mer om det här.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela