Nu anklagas flera lärare för övergrepp på friskola i Stockholm

- 08/11/2018, 21:24 -

Förra månaden anklagades en lärare i 50-årsåldern för att ha rört och uttryckt sin "längtan" för en 15-årig elev på en friskola i södra Stockholm. Nu vittnar föräldrar om andra lärares övertramp och sexuella övergrepp på bland annat en 9-årig elev.

I oktober skrev Nyheter24 om en lärare i 50-årsåldern på en skola i södra Stockholm som vid flera tillfällen betett sig olämpligt mot en 15-årig elev på skolan. 

Trots att den manliga läraren i skrift utryckt sin "längtan" efter det 15-åriga barnet så fick han jobba kvar på skolan – något som upprörde föräldrar med barn på skolan. 

Läraren ska flera gånger ha försökt få till träffar med eleven på egen hand, efter skoltid, och rört eleven på olämpliga sätt. Läraren ska även ha menat att han var "förälskad" i 15-åringen. 

Friskolan menade att lärarens opassande beteende var en engångsföreteelse och gav läraren bara en varning. Men läraren själv har menat att det hänt två gånger tidigare, en gång med en annan 15-årig elev, och en gång med en 18-årig elev. 

Expressen avslöjar nu att det förekommit en rad liknande händelser med andra lärare och elever på friskolan. 

Bland annat gällande en 11 årig flicka, och en 9-årig flicka, som båda har funktionsnedsättning. Fall gällande lärare som inlett relationer med elever, och misstänkte sexuella övergrepp, som skolan ska ha tystat ner. 

Skolan nekar – men flera föräldrar vittnar

Friskolan beskrivs som väldigt familjär, där lärare själva har gått på skolan och umgås privat med föräldrar som har barn på skolan.   

Efter att fallet gällande den 15-åriga flickan uppdagades ska föräldrar till barn på skolan ha menat att det hela berott på eleven, och inte läraren. En förälder ska ha sagt till Expressen att det måste ha varit något med flickan som gjort att situationen uppstått.

Men andra föräldrar ser allvarligt på det hela. 

– Vi vill inte ha pedofiler i vår skola, säger en förälder enligt Expressen. 

Även barnen på skolan ska oroliga. 

Anställda på skolan ska ha fått mejltillsägelse om att inte prata med Expressen. Men nu vittnar föräldrar om övergrepp och övertramp. 

11-åriga flickan

Förra året upptäckte en förälder till en 11-årig elev på skolan att något inte stod rätt till. När mamman till barnet såg på flickans mobil upptäckte hon  meddelanden som skickats mellan flickan, som lever med en funktionsnedsättning, och en 50-årig lärare på skolan, skriver Expressen. 

Via en krypterad meddelandeapp hade läraren skickat intima meddelanden till barnet. Bland annat "Den jag vill massera både ömt och kraftigt". Mamman låtsades vara barnet och chattade vidare med läraren.

Hon pratade sedan med flickan som avslöjade att läraren rört henne. Flickan berättade även att den 50-åriga mannen skickat iväg elever i flickans klass för att få vara ensam med flickan under skoltid. 

Läraren polisanmäldes och häktades. 

Misstänktes för flera fall av våldtäkt

50-åringen häktades, men skolan hörde aldrig av sig till mamman. Istället fick hon själv kontakta skolan och be om ett möte. 

Läraren misstänktes för tre fall av våldtäkt mot barn, ett fall av försök till våldtäkt mot barn och sexuellt ofredande. Men fallet lades ner med motiveringen att bevisningen inte var tillräckligt stark. 

Fem veckor senare var läraren fri, och tre veckor efter det hade han avslutat sin anställning på friskolan. 

Han fick sedan utbetalat 80 000 kronor i ersättning av Justitiekanslern för lidande och förlorad arbetsförtjänst, enligt Expressen. 

Två andra fall 

Expressen avslöjar två andra fall där barn ska ha råkat illa ut. Ett fall där en vikarie ska ha visat sin snopp och rumpa för en nioårig flicka inne på en toalett. 

En polisanmälan gjordes men lades sedan ner. 

"Ryktesspridning"

Hösten 2018 kallades föräldrar till ett möte på skolan. Föräldrar som varit med på mötet berättar för Expressen att mötet kallats för att sätta stopp för ryktesspridning. 

Men föräldrarna ska istället ha krävt sanning och transparens från skolan, angående händelser som tros ha ägt rum. 

Ordförandet väljer då att berätta om två fall, ett med en kvinnlig lärare, och ett med en manlig lärare. Den kvinnliga lärare, ska enligt föräldrar, tvingats lämna skolan efter att hon inlett en relation med en elev. 

Skolan vill i nuläget inte prata om anklagelserna som lagts fram från föräldrar och är enligt Expressen "inte intresserad av någon intervju överhuvudtaget".

Här kan du läsa mer om det första misstänkte fallet som uppmärksammades, gällande läraren i 50-årsåldern som ska ha "förälskat sig" i en 15-årig elev.