Stockholm

Nu berättar polis: Här är vad som hände familjen i Bjärred

Idag, 11 månader efter att en familj hittades död i en villa i Bjärred går polisen ut med uppgifter som ger en klarare bild av vad det var som ägde rum: Föräldrarnas avskedsbrev, barnens hälsa, och det tragiska slutet.


Läs mer

I januari skakades Sverige när en tvåbarnsfamilj hittades död i en villa i Bjärred. Efter dödsfallen lämnades omvärlden med stor sorg och en del obesvarade frågor. 

Idag håller polisen i Malmö en presskonferens där de går ut med uppgifter om mordutredningen som tidigare hållits hemlig. 

Dödsorsaken

Familjen, som bestod av mamma, pappa och två döttrar på 11 och 14 år, hittades i sitt hem. I villan fann polisen ett avskedsbrev som hade undertecknats av båda föräldrarna. 

Polisen hittade sedan barnen nedbäddade i sina sängar, och mamman nedbäddad i sin. 

– Ett av barnen har dött av strypning eventuellt i kombination av kvävning, andra barnet har dött av kvävning. Mamman har dött av kvävning eventuellt strypning. Pappan har tagit sitt liv genom att hänga sig, säger Stefan Svensson, polisens förundersökningsledare i presskonferensen som hölls på måndagen.

Efter intensivt utredningsarbete under kvällen kunde polisen snabbt utesluta en utomstående gärningsman. Detta bland annat tack vare avskedsbrevet, ett testamente och information som föräldrarna lämnat kvar till efterlevande. Man kunde också säkerställa att underskrifterna på avskedsbrevet tillhörde föräldrarna. 

Föräldrarna tog beslutet redan 2017

I ett stycke av avskedsbrevet ska föräldrarna ha skrivit ”Ingen av oss kommer någonsin att kunna leva våra liv i egentlig mening”. Och det är anledningen till att de planerade morden, och självmordet. Planer som de lade upp redan i 2017. 

– Anledningen är att båda barnen fått diagnosen på sjukdomen ME, kroniskt trötthetssyndrom. I sitt brev skriver föräldrarna att "ingen av oss kommer att kunna leva något egentligt liv", säger Stefan Svensson, polisens förundersökningsledare. 

Vad innebär sjukdomen ME/CFS?

Idag lever cirka 40 000 svenskar med ME/CFS. Trots det finns väldigt lite kunskap om sjukdomen. Nyheter24 har gjort en förklarande artikel som går igenom exakt vad sjukdomen innebär och hur den påverkar den som drabbas. Läs Det här är allt du behöver veta om sjukdomen ME/CFS.

Här kan du läsa mer om morden i Bjärred:

Hel familj har hittats död i villa i Bjärred

Här är de nya uppgifterna kring morden i Bjärred

Kriminiologen Jerzy Sarneckis teori om morden i Bjärred

Morden i Bjärred: Nu analyseras familjens möten med skolan

Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.