Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu är Dantes sista timmar kartlagda – tack vare hunden Sonja

- 12/12/2018, 11:43 -

Tack vare spåhunden Sonjas fantastiska insats har man nu kunnat kartlägga försvunna Dantes sista timmar. Något som fått enorm uppskattning av Dantes pappa: "Det är väldigt många om och men som jag slipper kämpa mot nu."

När tolvårige Dante försvann den 6 november var det ett fall som snabbt fångade hela Sveriges uppmärksamhet. Under de cirka tre dagarna som Dante var försvunnen engagerade sig tusentals frivilliga människor i sökandet efter honom. Den 9 november gjordes den fruktansvärda upptäckten: Dante hade hittats – och han var inte vid liv. Polisen kunde snabbt meddela att man inte misstänkte att ett brott låg bakom det tragiska dödsfallet.

Två av personerna som engagerade sig i sökandet var Sara Vallin och Karl-Johan Nilsson tillsammans med den 4-åriga blodhunden Sonja från Spårhundsgruppen. Sonja skulle bli den hund som slutligen kunde spåra Dantes väg, från hemmet till ån Ätran. 

Sonjas fantastiska insats bringade större klarhet kring Dantes sista timmar.

Sonjas sökande efter Dante

I ett rörande Facebookinlägg skriver Sara Vallin om Sonja:

"Det stora antalet människor som deltog i sökandet gjorde det svårt för dom andra spårhundarna att få upp ett spår efter Dante. Det var dock inget som satte stopp för Sonja. 

Efter att hon hade fått besöka Dantes rum hade hon fullt fokus på hans doft och tog genast upp hans spår. Det var tuffa förutsättningar att spåra i men hunden gjorde ett fantastiskt jobb. Där ute i mörkret stretade hon envist på och visade prov på spårskicklighet, mod, uthållighet och en enorm kämparvilja."

Sara Vallin och Sonja
Sara Vallin och Sonja. Bildkälla: Privat

Sonjas ägare är Karl-Erik Karlsson och Gerd Andersson som enligt Sara Vallin har över 40 års erfarenhet av att "träna och söka efter försvunna människor med just blodhundar." 

Och trots att sökandet inte slutade på det sätt som vi alla hade hoppats hade Sonjas sökarbete enorm betydelse. 

"Sonja kunde inte ge Dantes familj honom tillbaka men hennes arbete har fått väldigt stor betydelse för dem i deras tunga sorgearbete. Hon har gett dom viktiga svar på frågor som annars hade lämnats obesvarade." skriver Sara Vallin i Facebook-inlägget

Därför hade ingen sett Dante

Sara Vallin förklarar att Dante hade gått en väg som familjen brukade promenera med familjehunden. 

– Det visade sig att han gått vid sidan av vägen och över ett fält, där familjen brukade gå på promenad med sin hund. Det förklarar varför ingen hade sett Dante längs vägen den kvällen han försvann. Kanske kom han och hunden ifrån varandra, och så hamnade han till slut vid Ätran, säger Sara, i en intervju med Expressen

Dantes pappa: "Jag slipper kämpa mot nu"

På Facebook har inlägget fyllts av kommentarer som tackar för Sonjas otroliga insats. Och någon som även uttryckt stor tacksamhet gentemot Sara, Karl-Johan och Sonjas sökinsats, är Dantes pappa. 

"Tack Kalle och Sara för att ni kämpade för att hitta Dante! Jag hoppas verkligen att ni kan hjälpa till i kommande sökningar så ni får chansen att rädda liv." skriver han i ett Facebook-inlägg. 

Karl-Johan och Sonja
Karl-Johan och Sonja. Bildkälla: Privat

Han förklarar även hur mycket det betytt att få veta vad som hände Dante:

"Känns enormt viktigt för mig att veta hur Dante gick den kvällen, och var han föll i vattnet även om det var för sent. Det är väldigt många OM och MEN som jag slipper kämpa mot nu. TACK!!!"

Nyheter24 har tidigare skrivit om Dante: 

Polisens besked: Inget brott bakom Dantes död

Sverige i sorg efter Dante – tyst minut hölls på flera platser i landet

Dantes pappas starka ord om sorgen: "Kommer aldrig bli hel igen"