Söndag 20 Jun
Stockholm

Här är de absolut värsta VAB-fusken 2018

barn som leker. barn och vuxen framför dator
Lurendrejeri genom VAB. Foto: Jonas Ekströmer / TT / JESSICA GOW / TT / Emojipedia

När en mamma eller pappa har ett barn som är sjuk och behöver vara hemma från jobbet, så finns det möjlighet för föräldern att få ersättning. Men tyvärr finns det folk som utnyttjar det. Här är de värsta misstänkta fuskarna 2018.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Vård av barn, eller VAB som det kallas, är när föräldrarna till ett sjukt barn får ersättning för att vara hemma från jobbet. Det är försäkringskassan som ersätter föräldrarna för att gå miste om lönen de år miste om för att vara hemma med sitt sjuka barn. Och visst är det fantastiskt att det finns en möjlighet att få vara hemma med sitt sjuka barn utan att bli bankrutt?

Det tråkiga är bara att inte alla är helt ärliga med just "vabbandet". Tidigare i veckan gick Expressen ut med sex granskningar av föräldrar som missbrukat förtroendet av VAB. Och ja, det är riktigt skrämmande summor dessa föräldrar kommit undan med – tills nu.

Bara i år är det hela 43 miljoner kronor som krävts tillbaka av föräldrar som har blivit påkomna att lurat försäkringskassan på pengar. Men sätten de lurats på och summorna, skiljer sig lite. Här är några av de värsta misstänkta fallen 2018:

45-åriga pappan från Haninge – 407 055 kronor

Under perioden 11 april 2014 till 11 februari 2018 har 45-åriga pappan fått en felaktigt utbetald föräldrapenning, som han nu ska betala tillbaka. Summan som ska betalas tillbaka är 407 055 kronor för att pappan kvitterat ut föräldrapenning trots att han ska ha knegat på som vanligt. 

43-åriga tvåbarnsmamman från Göteborg – 369 915 kronor

Även här började felaktiga utbetalningarna under 2014. Utbetalningarna började i januari och sträckte sig enda till februari 2018. Men denna gång handlade det om felaktigt underhållsstöd. Kvinnan ska ha sökt stöd då den påstådda pappan till hennes barn bodde utomlands, och inte betalade det underhållsbidrag som han skulle. 

Men dock avslöjade Skatteverket att mannen inte är far till barnet, vilket gör att tvåbarnsmamman nu är betalningsskyldig på hela 369 915 kronor.

Småbarnsmamman från Upplands-Bro – 208 578 kronor

Försäkringskassans granskare upptäckte efter en kontroll med mammans arbetsgivare att något inte stod rätt till. Det visade sig nämligen att kvinnan hade arbetat större antal av de dagar hon egentligen angett att hon haft VAB-dagar. Hon ska även ha varit på semester och varit föräldraledig under dessa dagar och alltså på dessa sätt kammat in pengar från två olika håll, som inte är tillåtet. 

Det här ska ha pågått och blivit fel utbetalt i perioden mellan 5 januari 2015 och 12 april 2018. Summan som ska betalas tillbaka är 208 578 kronor. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om en pappa som misstänks ha "fuskvabbat" åtta gånger. Det kan du läsa mer om här.

Källa: Expressen

Har du barn?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela