Onsdag 16 Jun
Stockholm

Nu blir det totalt rökförbud i lägenheter över hela landet

Ciggarett med förbud över. Lägenhetshus
1 av 2
Förbud mot rökning inomhus i Poseidons bostäder. Foto: Shutterstock / Pixabay
Ciggarett med förbud över. Lägenhetshus
2 av 2
Nu blir det rökförbud i flera svenska lägenhetshus. Foto: Shutterstock / Pixabay

I december blev det rökförbud i 27 000 svenska bostäder. Och nu hakar fler bostadsbolag på och förbjuder rökning i sina bostädet. Ett förbud som inte bara råder i lägenheten – utan också på balkongen och uteplatser.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

2019 kommer att vara ett riktigt tufft år för landets rökare. Från och med den 1 juli kommer det inte längre gå att sitta på en uteservering och spill the tea om helgens bravader, medan man kedjeröker fem cigg. 

För efter den första, kommer det nämligen råda rökförbud på alla uteserveringar i landet. Men inte nog med det. Rökförbudet kommer att råda på tågperronger, lekplatser, busshållplatser och idrottsplatser. 

Rökförbud i 27 000 svenska lägenheter

Lagändringen är en del av ett större mål, som är att Sverige ska vara rökritt 2025. Några som bestämde sig för att haka på rökförbudsvågen var en av landets största hyresvärdar Poseidon. Den 1 december meddelade de att de nu infört rökförbud för samtliga hyresgäster  – i alla deras 27 000 lägenheter, vilket du kan läsa om här.

Och nu blir det rökförbud i ännu fler svenska bostäder, då det nu är fler bostadsbolag som hakar på förbudet. 

Denna gång är det Wallenstam som har fastigheter utspritt på flera håll i landet. Nästa år kommer förbudet att beröra 800 av bolagets bostäder. 

Förbjudet – till och med vid lägenhetens uteplatser

Bostadsbolaget, som har fastigheter i Stockholm, Göteborg och Uppsala, ansluter sig därmed till en liten men växande skara bostadsbolag som har rökfria fastigheter. Bara nästa år handlar det om fler än 800 bostäder hos Wallenstam.  

Personer som bor i Wallenstams bostäder måste enligt avtal ”medverka till ett rökfritt boende”. I praktiken innebär det att de inte får röka i lägenheten, på balkongen eller ens vid uteplatser tillhörande lägenheten. 

Den som struntar i dessa regler kan i bästa fall få en tillsägning, i värsta fall förlora sin lägenhet. 

– Eftersom vi har avtalat om att man inte ska röka kan man i värsta fall bli uppsagd, säger företagets kommunikationsdirektör Elisabeth Vansvik till Hem & Hyra. 

7 av 10 positiva till rökförbud

En undersökning från Skop visade nyligen att sju av tio hyresgäster är positiva till ett rökförbud.

Och det är kanske inte så konstigt, för andelen svenskar som röker har minskat drastiskt sedan 80-talet. Då rökte cirka 27 procent av befolkningen regelbundet, medan bara elva procent gör det idag, enligt Hem & Hyra

Här kan du läsa mer om rökförbudet som sätts i verket i sommar. 

Tycker du att rökförbudet är bra?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela