Vintersolstånd. Människa som håller händerna framför sin mun.
Idag är det dags för vintersolståndet. Nyheter24 reder ut vad det är och hur det påverkar dig! - Foto: Berit Roald NTB Scanpix / Pixabay

Vintersolståndet är här – så påverkar det dig

Idag är det vintersolståndet, det vill säga årets mörkaste dag. Men om man tänker efter så är det en rätt så bra dag! Varför? Jo - nu vänder det nämligen och så här påverkar det dig!


Varje år inträffar det vi kallar för vintersolståndet och i år sker det klockan 23.23 den 21 december. Vintersolståndet kännetecknar tidpunkten då dygnet är som mörkast under året, men det kännetecknar även något vackert och positivt. Det är nämligen nu det vänder!

Men något händer även inom våra kroppar när mörkret byts ut mot det ljusa. Vi på Nyheter24 reder ut för dig exakt vad ett solstånd är och hur det påverkar dig.

Det här är ett solstånd

Det finns två olika solstånd som inträffar två gånger om året, sommarsolståndet och vintersolståndet. Just vintersolståndet inträffar då jordens rotationsaxel lutar som allra längst bort från solen samtidigt som solen står som allra lägst på norra himlen, sett från norra halvklotet det vill säga, enligt SMHI.

Vintersolståndet är årets kortaste dag och längsta natt. Förr i tiden så trodde man att vintersolståndet var kännetecknet för en farlig natt då en hel rad av övernaturliga ting lattjade på i skogen.

Så påverkar det dig

Eftersom vi bor på det norra halvklotet så kan vintern lätt bli väldigt tung och jobbig när mörkret väl lägger sig. Det är inte allt för ovanligt att termen vinterdepression förekommer oftare och det ligger verkligen någonting i det. 

Det är nämligen så att vi på det norra halvklotet lider av extrem brist på naturligt D-vitamin. Något som har blivit sammanlänkat till bland annat depression. Brist på vitaminet är även känt för att orsaka muskel- och ledvärk.

Men var kommer vintersolståndet in i bilden då? Jo – eftersom det, efter vintersolståndet, blir ljusare och ljusare så ökar även vårt intag av naturligt D-vitamin, ett näringsämne som kroppen verkligen tycker om. Tro däremot inte att det kommer att bli bättre på direkten, det kan dröja ett litet tag innan det märks av.

– Det är först i januari det märks biologiskt. Men å andra sidan har det nog en indirekt positiv effekt eftersom folk vet att det blir ljusare, säger Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stockholms universitet, till Hälsoliv och fortsätter:

– Ljuset gör att hjärnan klickar i gång och börjar jobba hårdare. Man blir gladare och piggare av ljus.

Under vintern är det många som känner sig deprimerade. Undrar du hur man tröstar en deprimerad vän? Här kan du läsa 5 tips om hur du gör just det.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ser du fram emot ljusare dagar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

1 timme sedan
Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.