Lördag 22 Jan
Stockholm

Därför orsakade 21-åringen explosionen på skolan i Hässleholm

Hässleholm skola, polis
Därför orsakade den 20-åriga mannen explosionen på skolan i Hässleholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Efter torsdagens explosion på Hässleholms tekniska skola grep polisen en 20-årig man. Nu har han erkänt att det var han som orsakade smällen. Motivet? Han ville bli gripen av polis.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under torsdagsmorgonen larmades polis och räddningstjänst till Hässleholms tekniska skola i Hässleholm. Detta efter att en hög smäll hörts inifrån skolan. Skolbyggnaden fylldes med rök och alla som befann sig i lokalerna utrymdes. Lyckligtvis kom ingen till skada i samband med explosionen. 

Till en början rubricerades händelsen som misstänkt terrorbrott, men på en presskonferens under torsdagseftermiddagen informerade polisen att det rörde sig om en enskild händelse. 

– Vi bedömer den här händelsen som en enskild isolerad händelse. Vi bedömer också att det inte rör sig om ett terrorbrott. Vid en punkt kom vi på att det inte är fler attacker på gång, och gör bedömningen att det är en ensamagerande person, sade lokalipolisområdeschef Pär Cederholm då.

När polisen kom till skolan kunde de gripa en 21 årig man som misstänks ligga bakom explosionen. Under fredagen höll polisen förhör med mannen som nu begärs häktad. Enligt åklagare Pernilla Tallinger är det två bomber som ska ha detonerat i skolan, rapporterar Aftonbladet. 

Köpt smällarna på nätet 

Mannen är delgiven för grov allmänfarlig ödeläggning, något som han inte erkänner. Däremot erkänner han att det är han som har orsakat smällen i skolan.

Enligt Torgny Dahlberg, som är mannens advokat, ska 21-åringen köpt "smällarna" i princip färdiga på nätet. Han tydliggör också att det som exploderat är just smällare, och inte bomber som åklagaren yrkat, skriver Aftonbladet. 

Inväntade polisen 

Enligt uppgifter ska 21-åringen tidigare varit elev på skolan. Och motivet om varför 20-åringen valde att tända på smällare har fram tills nu varit ett frågetecken. Enligt Dahlberg ska han inte haft planer på att skada varken sig själv eller någon annan. Det enda han ville var att bli gripen av polisen. 

– Han har egentligen bara velat bli omhändertagen av polis. När han smällt av de här två smällarna har han bara inväntat polis för att de skulle kunna gripa honom. Och inte gjort något motstånd, säger advokat Dahlberg till Aftonbladet

Häktad 

Under lördagens häktningsförhandlingar i Kristianstads tingsrätt häktades han på den högre misstankegraden sannolika skäl, enligt TT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om händelsen. Det kan du läsa mer om här!

Har du varit i Hässleholm?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela