Onsdag 16 Jun
Stockholm

Snö, hårda vindbyar och ishalka – så blir vädret på tolvslaget

Fyrverkerier, en kvinna som går i snö
Vädret på tolvslaget blir varierat. Foto: Johan Nilsson/TT / Pixabay

Vädret över hela landet blir minst sagt varierat i vid tolvslaget. Snö, hård vind, ishalka och plusgrader. Skymd sikt, men även bra sikt? Här har du bäst chans till att se fyrverkerier.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under söndagen vid lunchtid gick SMHI ut med en klass 1-varning. Beskrivningen gällde ett lågtryck som under nyårsafton kommer ge blåsigt väder men också sydliga kulingvindar på många håll. I mellersta Norrland kan man även förvänta sig en del snöfall. Västra Götaland bör verkligen se upp för halkan eftersom SMHI varnar för underkylt regn där.

Så, hur blir vädret?

Enligt SMHI kan det bli riktigt besvärligt väder under nyårsafton och nyårsdagen, men till och med ända fram till onsdag.

Under dagen kan vi räkna med en hel del snöfall över delar av Norrland. På en hel del håll väntas det även att över i underkylt regn från natten. 

SMHI står även fast vid att det kommer bli riktigt blåsigt på många håll och kulingvarning på samtliga farvatten.

Tolvslaget

När vi välkomnar in det nya året kommer temperaturen ligga runt noll grader i stora delar av landet. Ja, till och med så långt som upp till Västerbotten kommer det inte vara några minusgrader. Vilket gör nyårsafton ovanligt varm, rapporterar Expressen. 

Men det är inte bara nollgradigt som gör denna afton till en ovanligt varm afton. I flera delar av landet kan temperaturen faktiskt ligga mellan fyra och sju plusgrader. Var och när? Ja, exempelvis Götaland vid tolvslaget.

Trots de höga temperaturerna kan lågtrycket leda till att det blir en hel del snö också.

– Lite busväder har vi nu lagom till nyårsafton. Det här nyårslågtrycket har fört med sig en del snöfall till de norra delarna av Götaland och det rör sig nu sakta österut. Det kan i de norra delarna av Norrland ge uppemot fem och femton centimeter nysnö, säger meteorologen Lasse Rydqvist på StormGeo till Expressen.

Var kommer man kunna se fyrverkerier bäst?

Ja, och till alla som vill kika på fyrverkerier vid tolvslaget. Bästa vyerna kan man få i delar av Norrland, Götaland och Svealand. Men det är inte kört för resten, lite minskad sikt bara.

– Lite minskad sikt i de södra delarna av landet. Godast chans till klart väder kommer vi ha i nordöstra delarna av Götaland, de västra av Svealand och de sydöstra Norrland.  I norra Norrland, Västerbotten, kommer man ha ganska god sikt, avslutar Rydqvist till Expressen.

Nyheter24 skrev tidigare om SMHI:s klass 1-varning inför nyårsskiftet, det kan du läsa mer om här.

Tycker du om fyrverkerier?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela