En bil som kört i diket
SMHI klass 1-varnar - Foto: Johan Nilsson/TT / Emojipedia

SMHI utför klass 1-varning – ryslig halka på vägarna

Under söndagen vid lunchtid gick SMHI ut med en klass 1-varning. Det gäller ett lågtryck som kommer ge blåsigt väder men också sydliga kulingvindar på många håll. Bor eller befinner du dig i västra Götaland bör du ta det extra försiktigt på vägarna.


Innan jul fick vi en rejäl släng av snö i Sverige. Men dagarna har gått mot lite varmare grader vilket har bidragit till en hel del is. Och som vi vet kan ishalka tyvärr resultera till olyckor i trafiken.

Bara under söndagssförmiddagen har det inträffat tre trafikolyckor på E6:an, vid Stenungsund och Uddevalla. Och i alla tre olyckor har faktiskt den extrema halkan varit en faktor.

Vägarna är nu rysligt hala och räddningstjänsten varnar nu allmänheten.

– Det är total isgata. Det är halt fläckvis nu när solen ligger på och smälter isen. Så kör försiktigt säger jag bara, säger bärgaren Jimmie Johnsson till Aftonbladet.

Uppmaningen: "Lägg ner telefonerna"

1 februari 2018 blev det olagligt att surfa på mobilen samtidigt som man körde bil. Kanske har folk trots den nya lagen inte slutat surfa medan de sitter bakom ratten? Om inte är det läge att sluta upp med rattsurfande genast menar Johnsson. Men det är också läge att ta det riktigt lugnt i trafiken.

– Folk måste köra långsammare, så är det bara. Och lägg ner telefonerna när ni kör förbi olyckorna är ni snälla, fortsätter Jimmie Johnsson till Aftonbladet.

SMHI utför en klass 1-varning

Under lördagen vid lunchtid gick SMHI ut med en klass 1-varning. Beskrivningen gäller ett lågtryck som under nyårsafton kommer ge blåsigt väder men också sydliga kulingvindar på många håll. I mellersta Norrland kan man även förvänta sig en del snöfall. Västra Götaland bör verkligen se upp för halkan eftersom SMHI varnar för underkylt regn där, rapporterar SMHI.

Kulingvindar, blodregn, tropiska nätter! Ja, vad kan du egentligen om vädret? Nyheter24 har skapat ett eget quiz där du kan testa dig själv vad du kan och inte kan om vädret. Är du en riktig expert på mystiska väderfenomen, köldrekord och vad som klassas som en orkan? Då kan du testa dina kunskaper om väder och vind här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det är halt ute?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.

Olycksfartygets kraft som en raketuppskjutning

1 timme sedan
Containerfartyget som orsakade brokollapsen i Baltimore närmade sig långsamt bron, visar filmklipp som har spritts på nätet. Men själva kraften vid kollisionen uppskattas ha motsvarat en raketuppskjutning.

Två tåg i krock: "Arbetsplatsolycka"

1 timme sedan
Två tåg har krockat i Upplands Bro, enligt TV4. En lokförare ska vara skadad.