Måndag 21 Jun
Stockholm

SMHI utför klass 1-varning – ryslig halka på vägarna

En bil som kört i diket
SMHI klass 1-varnar. Foto: Johan Nilsson/TT / Emojipedia

Under söndagen vid lunchtid gick SMHI ut med en klass 1-varning. Det gäller ett lågtryck som kommer ge blåsigt väder men också sydliga kulingvindar på många håll. Bor eller befinner du dig i västra Götaland bör du ta det extra försiktigt på vägarna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Innan jul fick vi en rejäl släng av snö i Sverige. Men dagarna har gått mot lite varmare grader vilket har bidragit till en hel del is. Och som vi vet kan ishalka tyvärr resultera till olyckor i trafiken.

Bara under söndagssförmiddagen har det inträffat tre trafikolyckor på E6:an, vid Stenungsund och Uddevalla. Och i alla tre olyckor har faktiskt den extrema halkan varit en faktor.

Vägarna är nu rysligt hala och räddningstjänsten varnar nu allmänheten.

– Det är total isgata. Det är halt fläckvis nu när solen ligger på och smälter isen. Så kör försiktigt säger jag bara, säger bärgaren Jimmie Johnsson till Aftonbladet.

Uppmaningen: "Lägg ner telefonerna"

1 februari 2018 blev det olagligt att surfa på mobilen samtidigt som man körde bil. Kanske har folk trots den nya lagen inte slutat surfa medan de sitter bakom ratten? Om inte är det läge att sluta upp med rattsurfande genast menar Johnsson. Men det är också läge att ta det riktigt lugnt i trafiken.

– Folk måste köra långsammare, så är det bara. Och lägg ner telefonerna när ni kör förbi olyckorna är ni snälla, fortsätter Jimmie Johnsson till Aftonbladet.

SMHI utför en klass 1-varning

Under lördagen vid lunchtid gick SMHI ut med en klass 1-varning. Beskrivningen gäller ett lågtryck som under nyårsafton kommer ge blåsigt väder men också sydliga kulingvindar på många håll. I mellersta Norrland kan man även förvänta sig en del snöfall. Västra Götaland bör verkligen se upp för halkan eftersom SMHI varnar för underkylt regn där, rapporterar SMHI.

Kulingvindar, blodregn, tropiska nätter! Ja, vad kan du egentligen om vädret? Nyheter24 har skapat ett eget quiz där du kan testa dig själv vad du kan och inte kan om vädret. Är du en riktig expert på mystiska väderfenomen, köldrekord och vad som klassas som en orkan? Då kan du testa dina kunskaper om väder och vind här!

Tycker du att det är halt ute?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela