Sverigekarta, Costco.
Uppgifter säger att Costco har tankar på att expandera till Sverige. - Foto: Pixabay & Gene J. Puskar AP/TT

Uppgifter: Lågprisgiganten Costco på väg till Sverige

Glada nyheter alla shoppingfantaster! Uppgifter säger att den amerikanska varuhusjätten Costco är på väg till Sverige.


Många som någon gång tidigare varit i USA och semestrat, eller bott för den delen, brukar ofta tala gott om butikerna i landet. De talar bland annat om Walmart, K-mart, Target och Costco.

Då kan vi säga att vi har goda nyheter. Uppgifter säger nämligen att den sistnämnda kedjan, Costco, nu ser ut att vara påväg till Sverige, det avslöjar Breakit.

Snart syns kanske Costco-skylten till i Sverige. Bildkälla: Gene J. Puskar AP/TT

Varuhuets mat, en drivande faktor

Costco öppnade sin första butik i USA på 1970-talet och sedan dess har kedjan bara expanderat och expanderat. 

Det är inte så svårt att förstå varför heller – kedjan har ett enkelt koncept då kunderna har möjlighet att handla alla olika sorters saker för en billig peng, så länge du är medlem och betalar in den årliga medlemsavgiften.  

Costco säljer allt från vanliga hushållsföremål, teknik till mat. Och det är just maten som verkar driva kunderna till den populära butiken.

– Det som främst driver kunder till Costco är maten. Du kan handla stora förpackningar billigt. Det handlar inte om att köpa fyra toarullar eller ett paket juice, utan du köper kanske 20 rullar och sex juiceförpackningar, säger en expert inom detaljhandel till Breakit och fortsätter:

– Men jag ser också utmaningar i en etablering, för det är väldigt få dagligvarubolag som har lyckats med internationell expansion. Det kräver en väldig uthållighet. Du måste ha höga volymer för att kunna tjäna pengar på mat, det är låga marginaler och en komplicerad infrastruktur bakom.

Expanderade till Island – skakade om köpbeteendet

Ja – Costco har expanderat tidigare, bland annat till Storbritannien och Spanien. Och 2017 blev Island det första nordiska landet att få ta del av varuhusjättens utbud.

Costco slog upp sina portar i Reykjavik i maj förrförra året och skakade om konsumenternas köpbeteende rejält. 

Redan i februari 2018 så hade varuhusjätten knutit sig an över 70 procent av landets invånare till medlemskap hos butiken. Något som har skapat stor konkurrens bland butikerna i landet.

Var öppnar Costco?

Det är inte omöjligt att tro att Costco skulle öppna i en storstad, mest troligt Stockholm, då de oftast inte etablerar sig i städer under 1 000 000 invånare. Bortsett från Reykjavik förstås.

Det finns ännu inga uppgifter på när en eventuell öppning skulle ske. Costco har avböjt att kommentera det hela och berättar att de generellt inte uttalar sig om nya etableringar, skriver Breakit.

Så mycket kostar medlemskapet

Costco:s hemsida skriver företaget att de har två stycken olika medlemskap för privatkunder. Det första, billigare alternativet, heter Gold Star och kostar 60 amerikanska dollar om året, motsvarande 534 svenska kronor. Med det medlemskapet får du tillgång till alla Costco-butiker runt om i världen.

Det andra medlemskapet kallas för Gold Star Executive. Det medlemskapet går loss på 120 dollar om året, motsvarande 1069 svenska kronor. Med det medlemskapet får du alla förmåner som med Gold Star-medlemskapet men även några extra förstås.

Costco erbjuder även medlemskap till företag. 

Har du undrat varför Ikea-varuhus är byggda, mer eller mindre, som labyrinter? Då kan du läsa allt om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du att Costco flyttar till Sverige?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

Våldtog sovande kvinna – döms till fängelse

1 timme sedan
En man i 20-årsåldern döms till fängelse för att ha våldtagit en sovande kvinna, rapporterar Sydsvenskan.

Malmö: Polisen rapporterar om bråk

1 timme sedan
"Bråk på stadsbuss.", skriver polisen på sin hemsida.

Juryn till Trumps rättegång utsedd

1 timme sedan
En jury bestående av tolv ordinarie ledamöter och sex ersättare har utsetts i rättegången mot expresident Donald Trump i New York.

Tände eld på sig själv under Trumpmål

1 timme sedan
En person har tänt eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryn i målet mot expresident Donald Trump just valts ut, bekräftar en talesperson för New York-polisen.

Marinchefen vill se dubblerad förmåga

1 timme sedan
Regeringen har lovat att Sverige ska bidra med unika förmågor i Nato. Men marinchef Ewa Skoog Haslum är rädd att politikerna försummar marinen. Jag är orolig att man inte förstår varför vi behöver ha en stark marin, säger hon.