Sportlov 2019 : Då får skolorna sportlov där du bor

- 12/01/2019, 14:11

Skolan har precis startat för många barn och ungdomar i landet. Är du redan trött på att vakna tidigt? Du behöver inte hålla ut länge till – snart kommer nämligen sportlovet. Vi på Nyheter24 listar när sportlovet äger rum där du bor!

Sportlovet är ett lov då många vilar upp sig efter en intensiv uppstartsperiod i skolan. Vissa kanske åker till fjällen, andra kanske stannar hemma och myser och vissa väljer att spendera sitt lov utomlands. 

Det finns helt enkelt en rad olika roliga saker man kan fylla upp sitt lov med. Men när får man egentligen sportlov 2019? Det reder vi på Nyheter24 ut.

Vecka 7:

Göteborg

Jönköpings län

Sjuhärad 

Skaraborg

Ydre

Vecka 8: 

Blekinge

Fyrbodal

Halland

Kalmar län

Kronobergs län

Skåne

Södermanlands län 

Uppsala län med Uppsala 

Örebro län

Östergötland 

Vecka 9: 

Dalarna

Gnesta

Gotland

Stockholms län och stad

Södra Hälsingland

Värmland

Västmanlands

Älvkarleby

Vecka 10: 

Idre

Norra Hälsingland

Norrbottens län

Jämtland

Västerbotten

Västernorrlands län

Andra världskriget – en bidragande faktor till sportlovet

Ja – har du någon gång undrat varför vi har det populära lovet? Då kommer du att bli förvånad över förklaringen. Det är nämligen så Adolf Hitler och andra världskriget gjorde så att detta lov infördes i de svenska skolorna. 

Tanken var att lovet skulle spara in en veckas bränsleförbrukning på skolorna runt om i landet. Sedermera skulle både gasindikering och vapenexercis läras ut till alla de eleverna som var lediga.

– Det råder ingen tvekan om varför detta lov skapades. Det har ett direkt samband med kriget, säger historieprofessor Dick Harrison vid Lunds Universitet och huvudredaktör för serien "Sveriges Historia", till Expressen.

Men varför kallas det just sportlov?

Det är en fråga man kan ställa sig då lovet från början skulle hjälpa skolorna att spara på energi. Jo enligt Harrison så berodde det på att myndigheterna inte riktigt litade på att lediga människor skulle kunna sysselsätta sig själva med vettiga saker under ledigheten.

– Myndigheterna var bekymrade. Vad skulle hända med en massa lediga medborgare? De skulle väl bara supa ner sig och bete sig drumligt. Myndigheterna resonerade: här måste vi in och tala om för medborgarna hur de ska förhålla sig till sin ledighet, säger Harrison till Expressen.

En skola i Danmark testade på att ha kortare dagar och färre lektioner. Här kan du läsa allt om hur det gick!

Längtar du till sportlovet?