Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spädbarn i barnvagn försvunnet utanför förskola

- 22/01/2019, 15:11 -

Ett sex månader gammalt barn i barnvagn har försvunnit utanför en förskola i Säve i Göteborg. En stor sökinsats pågår och polisen söker just nu med helikopter i området.

Klockan 14.18 på tisdagseftermiddagen inkom larmet om händelsen till polisen. Det var en mamma som larmade polisen om att hennes sex månader gamla bebis var försvunnen. Försvinnandet inträffade utanför en förskola i Säve på Hisingen i Göteborg.

– I samband med att hon ska hämta sitt andra barn lämnar hon vagnen utanför och är borta i 5–10 minuter. När hon kommer ut är vagnen och barnet borta, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson i region Väst, rapporterar Aftonbladet.

Adlersson menar att en barnvagn inte försvinner av sig själv, utan att någon måste ha flyttat på den eller tagit den med sig.

När larmet inkom till polisen hade barnet varit försvunnet i 30 minuter.

– Vi har beslutat om en särskild händelse och har ett stort sökpådrag på plats, säger Peter Adlersson. 

Han fortsätter:

– Vi drar i gång stort direkt och har alla resurser vi har. Det är mängder av patruller, hundpatrull och helikopter. Vi försöker också få dit rytteriet.

Signalement

Flickan var vid försvinnandet iklädd en rosa overall och stickad grå mössa. Hon låg i en svart åkpåse, i en så kallad syskonbarnvagn av märket Bugaboo.

Under sin overall hade hon på sig en grön kofta över en blå pyjamas.

Pappan till barnet är underrättad och påväg till platsen. 

– I nuläget finns det inget som tyder på att det ska finnas någon hotbild mot familjen, säger Peter Adlersson.

Förskolan lugnar personal och föräldrar

Förskolan jobbar just nu med att försöka lugna personalen och den försvunna flickans föräldrar. Och det verkar i nuläget som att ingen av förskolans anställda ska ha sett när spädbarnet försvann.

– Nej. Jag vet att det håller på att ställas frågor till all personal för att få reda på om de sett något, säger Laila Svensson, utbildningschef för Hisingen, till Aftonbladet.

Det finns heller ingen information om att förskolan ska ha varit på något sätt hotad.

– Inte vad vi känner till i dagsläget, men det får vi titta på ordentligt, fortsätter Laila Svensson.

Förskoleförvaltningen i Göteborg Stad har uppgett att de haft ett krismöte. 

– Vi har tät kontakt med polisen, och våra säkerhetsansvariga som är på väg ut till förskolan för att säkerställa stämningen för förskolepersonal och vårdnadshavare, säger Eva-Lena Båth, tf utbildningschef i Hisingen, till Aftonbladet.

Förundersökning om människorov

15.12 på tisdagseftermiddagen meddelade polisen att de inlett en förundersökning om människorov, skriver de på sin hemsida.

De söker just nu i närområdet och har meddelat både kollektivtrafiken samt taxibolag om händelsen. Ett stort område utanför förskolan är avspärrat. Och polisen går även igenom övervakningskameror som finns i området där spädbarnet försvann.

– Det finns många kameror där, det är ett gediget arbete, säger Peter Adlersson.

Polisen vädjar om tips från allmänheten. Om någon har gjort iakttagelser av någon person med ett yngre barn/barnvagn i området kring Friarelyckan så kan tips lämnas via 114 14. Samma sak gäller iakttagelser i kollektivtrafiken som passerar aktuellt område, skriver polisen.

Uppdatering: Flickan återfunnen

Flickan hittades två timmar senare på en Coop-parkering i närheten. Här kan du läsa mer om det.