Vattkoppor

Vattkoppor är en smittsam infektionssjukdom som de flesta får som barn. Symtomen på vattkoppor är röda utslag i form av vätskefyllda blåsor som kliar, trötthet, feber och huvudvärk. Ju äldre en person är när sjukdomen bryter ut, desto besvärligare brukar symtomen bli. Om du har haft vattkoppor en gång blir du immun mot smittan, du kan alltså bara få vattkoppor en gång. 


Vattkoppor sprids och smittar via luften, bland annat genom hostningar och nysningar, men också genom direkt kontakt med någon som bär på viruset. Du är smittfri när symtomen och blåsorna har försvunnit. 

8 Maj, 05:30
Flygblad över Rafah uppmanar civila att evakuera till "säker zon". Men det utpekade området är redan överbefolkat, enligt palestinier på plats i al-Mawasi. Här lever hundratusentals i misär. Det här är inget liv, säger 37-årige Hazem Abu Obeid.
29 Dec 2023, 22:18
WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus uttrycker sto oro för den växande risken att infektionssjukdomar sprids i Gazaremsan.
12 Sep 2023, 13:45
Ett råd om "vattkoppsparty" i Nyhetsmorgon har fått tittarna att se rött: "Men herrejösses! Är detta på allvar eller är det 1 april?!"​.
27 Jul 2023, 06:02
Antalet fall av invasiva streptokocker skenar. Redan efter sju månader har dubbelt så många fall rapporterats som under hela förra året. Fem barn under 10 år har dött till följd av infektioner i år.
10 Nov 2022, 19:33
Pandemin satte stopp för utredningen om att införa gratis vattkoppsvaccin till alla barn. Nu rullar det i gång igen.Det är en av de få, stora barnsjukdomar som vi ännu inte vaccinerar mot, säger Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
25 Jan 2019, 17:29
Vattkoppor kan komma att försvinna i Sverige om vaccinet får ingå i allmänna vaccinationsprogrammet. Läs mer om det i vår artikel!
30 Maj 2017, 23:37
Stroke är något som de flesta tror att bara äldre personer får, men 3-åriga Lottie fick en stroke på grund av vanliga vattkoppor.
9 Jun 2016, 13:51
”Vårt stackars barn, som är för liten för att vaccineras, har fått vattkoppor”, skriver mamman tillsammans med bilderna på sin sjuka son.
6 Jun 2016, 23:17
De allra flesta har haft vattkoppor när de var små. Men inte alla. Så här farligt kan det vara om du inte fick sjukdomen som barn.
2 Feb 2014, 18:14
Denise Högströms fyraårige son fick en svår bakterieinfektion till följd av sina vattkoppor. Nu delar hon med sig av sin erfarenhet för att sprida informationen kring vad som kan hända. – Det är konstigt att det inte finns mer information om vattkoppor, säger Denise.
1