Emma Jangestig
TV3 dokumentär har premiär 21.00 ikväll. Första avsnittet handlar om barnamorden i Arboga. - Foto: Privata bilder / TV3 Dokumentär

Emma Jangestig om tiden efter de brutala barnamorden i Arboga

I säsongspremiären av TV3 Dokumentär så sänds den första delen om barnamorden i Arboga. I avsnittet berättar Emma Jangestig om tiden efter den hemska kvällen.


Den 17 mars 2008 så förändrades livet för Emma Jangestig och sambon Torgny Hellberg för alltid. 

Det efter att tyskan Christine Schürrer brutalt attackerat Emma och hennes två barn Max, 3, och Saga, 1. En attack som lämnade Emma svårt skadad och hennes två barn döda. 

Fallet är mer känt som barnamorden i Arboga. I en dokumentär av TV3 Dokumentär, berättar nu Emma och många fler om den hemska natten och tiden därefter.

Christine Schürre dömdes till livstids fängelse. Bildkälla: Fredrik Sandberg TT/TT

Fick inte berätta för Emma att barnen var döda

Efter attacken vårdades Emma på Akademiska sjukhuset i Uppsala där hon låg nedsövd, kämpades för sitt liv med svåra skallskador. Tio dagar senare vaknade Emma upp och polisförhören med henne började.

Inledningsvis mindes inte Emma vad som hade hänt den där kvällen i Arboga. Men allt eftersom så klarnade minnet upp med till viss hjälp av tidens gång och polisförhör.

För att Emmas minne inte skulle påverkas av yttre faktorer var familjen, polisen och personal tvungna att följa strikta restriktoner för att umgås med Emma.

– Vi fick inte tala om vad som hade hänt eller något. Vi fick inte ens berätta att barnen var döda – och det var ju jättejobbigt. Så småningom så började hon fråga efter Max och Saga. Då fick vi säga att de antingen var hos mormor, eller ute i korridoren, att de inte fick komma in eller försöka distrahera henne, säger Emmas pappa, Roland Jangestig.

"Kände sig förråd"

Och känslan av att leva i ovisshet gjorde så att Emma inte längre kände igen människorna som hon kallar för sin familj. Hon kände sig helt enkelt sviken.

– De fick inte berätta vad som hade hänt, varför jag inte hade något hår. Och jag började ganska på en gång känna mig ganska förråd av dem. Jag fick inget svar på de frågorna jag frågade, bara undvikande blickar. Jag kände inte igen dem, säger Emma i dokumentären.

Därför riktades misstankarna mot pappan

Under samma kväll som de brutala morden ägde rum så anhölls den biologiska pappan till de två barnen och Emmas ex-man, misstänkt för mord i två fall och mordförsök.

– Man har en mall att jobba mot i sådana här ärenden. Det är naturligtvis att kartlägga familjen, brottsoffren och vad som finns runtomkring de här personerna, säger Thomas Backman, Kriminalinspektör i dokumentären och fortsätter:

– Och när det gäller sådana här händelser så är det, statistiskt sett, relationsrelaterat.

Men pappan till barnen blev snabbt släppt – fri från misstanke.

– Ganska snart i förhöret när han börjar berätta vad han har gjort det här aktuella dygnet. Så börjar jag förstå att detta är en pappa som ska sörja sina barn och inget annat. Han friges för att han har ett fullständigt alibi där, säger Backman.

Tillbaka på ruta ett, så var jakten på den skyldiga i full gång av polisen.

Barnamorden i Arboga del 1 - sänds torsdag 31 januari 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

200 miljoner till idrott för unga

USA riktar sanktioner mot Irans drönarprogram

USA och Storbritannien inför omfattande sanktioner mot Iran och landets utveckling och tillverkning av drönare. Beskedet är ett gemensamt svar på Irans attacker mot Israel.

Polisen i Kumla rapporterar om trafikolycka

"Kollision på Lv534 väster om Åbytorp, med flera fordon inblandade.", skriver polisen på sin hemsida.

Förslag: Inför offentlighetsprincip i friskolor

En statlig utredning föreslår att offentlighetsprincipen ska gälla även för friskolor. Samtidigt finns ett mildare förslag om en insynsprincip.

Omöjligt att undersöka brandorsaken i Børsen

Det är fortsatt omöjligt att släppa in polisens tekniker i den brandhärjade Børsen i Köpenhamn för att utreda brandorsaken. Risken för att de resterande väggarna ska rasa in är för stor.

Ingen lärare garanteras löneökning – avtalet klart

1 timme sedan
Löneavtalet mellan lärarfacken och Sveriges skolor är färdiga. Och avtalet öppnar upp för stora skillnader i löneökningarna. Ingen enskild lärare är garanterad någon löneförhöjning alls. Nyheter24 har granskat lärarnas nya kollektivavtal.