Christine Schürrer
Christine Schürrer dömdes för mordet på Max och Saga. - Foto: Fredrik Sandberg / TT, TV3

Polisens jakt på bevis för att fälla Christine Schürrer

I kvällens TV3 Dokumentär sänds den andra delen av "Barnamorden i Arboga". Vi får fortsätta att följa polisens intensiva jakt på bevisen som kan binda tyskan Christine Schürrer till morden.


Kvällen den 17 mars 2008 attackerade den tyska kvinnan Christine Schürrer Emma Jangestig och hennes två barn Saga, 1 och Max, 3, i deras hem i Arboga. Attacken lämnade Emma svårt skadad och barnen dog av sina svåra skador.

I förra veckans program fick vi bland annat höra Emmas berättelse om tiden efter händelsen. Ikväll sänds del två av TV3 Dokumentär "Barnamorden i Arboga", och då kommer vi få fortsätta att följa polisens intensiva jakt på bevisem som kan binda tyskan till mordet på barnen.

Schürrer hade tidigare haft en semesterflört med Emmas sambo Torgny Hallberg, vilket gjorde att polisen efter en tid började ana ugglor i mossen.

Torgny var allt annat än glömd

Misstankarna mot Schürrer blev allt starkare, bland annat efter att en person som hon bodde hos i Sverige berättade att hammaren var borta från lägenheten när morden ska ha begåtts. Schürrer blev skäligen misstänkt och greps av tysk polis i sin hemstad Hannover i Tyskland – men släppts senare på grund av brist på bevis. 

Under utredningens gång förhörde polisen Torgny flera gånger för att försöka få en tydlig bild på Schürrers motiv till varför hon skulle ha attackerat hans nya sambo och bonusbarn. Man tog del av flera brev som Torgny fått av henne, vilket beskrev den svartsjuka som Schürrer kände gentemot Emma. 

Schürrers vänner har även berättat i förhör att hon haft fortsatt intresse av Torgny efter att han gjort slut. Polisen kunde också senare i en husrannsakan i en lägenhet i Hannover hitta hennes dator. Där går det att tyda att hon varit inne på Torgnys blogg, och även sökt på Emmas namn.

– Hon hade en bild på Verktygsgatan, det vill säga brottsplatsen. Bilden är med största sannolikhet tagen från Torgnys blogg. Vi såg att  hon hade varit inne 230 gånger på den sidan. Hon hade sökt på Emma Jangestig ett antal gånger. Arboga hade hon också sökt information om, säger kriminalinspektör Thomas Backman, i dokumentären.

Svartsjuka 

Schürrer såg fram emot ett liv mot Torgny. Hon kunde läsa i hans blogg om hur han lever drömlivet, fast med Emma istället för henne själv. 

Vid ett flertal gånger försökte hon ta kontakt med Torgny och skrev bland annat i ett brev att hon fött Torgnys barn, men adopterat bort det. 

Den 29 april 2008 utelämnades hon till Sverige och förhören blev många. Hon erkände att hon varit i Arboga vid flera tillfällen under 2018, men nekade att hon varit på Trädgårdgatan. Trots att det saknas tekniska bevis, väcks åtal mot Schürrer.

Strax innan rättegången hör Emma av sig till polisen – hon minns kvinnan som stod i dörren den där kvällen i mars 2008.

– Jag vet ju vem det här är, men jag kunde liksom inte koppla. Jag vet att jag kom i håg att jag hade resonerat så med mig själv innan slagen. Sen vet jag att hon hade presenterat sig "Hi, I'm Tine", berättar Emma Jangestig i dokumentären. 

När rättegången inleddes brast det för Emma när hon såg Schürrer, vilket gjorde att misstankarna stärktes ännu mer – Emma hade sett henne förut. 

Trots Schürrers nekande döms hon för morden och skadan. Efter en överklagan blev domen livstids fängelse och utvisning.

Barnamorden i Arboga del 2 - sänds torsdag 7  januari 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Högre vinst för Evolution

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Polisen i Skövde rapporterar om trafikolycka

"På Skövdevägen vid Skultorp är det en bilist som blir påkörd bakifrån av en annan bilist.", skriver polisen på sin hemsida.

Intrum sparar bort hundratals miljoner

Kredithanteringsföretaget Intrums vinst minskar och besparingsprogrammen utvidgas.

SEB-chefen: Dämpad efterfrågan på lån

Ett högre räntenetto, lägre kreditförluster och ett större inflöde från finansiella transaktioner lyfte storbanken SEB:s vinst mer än väntat i första kvartalet. Men efterfrågan på lån fortsätter dämpas av det höga ränteläget, enligt vd Johan Torgeby.