Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Barfotarymlingen tillbaka i häktet – överlämnade sig själv

- 10/02/2019, 11:09 -

Den 19-åriga barfota-fången som rymde från Sankt Görans sjukhus i fredags är nu tillbaka i häktet, efter att ha överlämnat sig själv till polisen.

Det var 20.30 på fredagskvällen som polisen startade jakten på en fånge som rymt från Sankt Görans sjukhus i Stockholm. Den 19-åriga fången var vid rymningen klädd i Kriminalvårdens kläder, hade handfängsel och var barfota.

19-åringen som rymde från fångvårdarna är en misstänkt rånare. Han är nu tillbaka i häktet efter att ha på söndagen överlämnat sig själv till polisen.

Hur gick det till?

Enligt Expressen har den häktade mannen lyckats rymma under ett läkarbesök, på grund av personalbrist. Säkerhetsrutinerna verkar inte ha följts till punkt och pricka, något som nu ska utredas.

– Jag kan inte svara på varför bemanningen var som den var. Det kommer att ske en utredning som får visa om det skett några eventuella misstag i det här, säger Anette Skeppar Forsström, tillförordnad häkteschef, till Expressen och fortsätter:

– Det finns tillfällen då man behöver göra lättnader, vid en läkarundersökning till exempel. Men vad som skett i det här fallet får utredningen visa.

När 19-åringen skulle göra ett toalettbesök så lossades hans ena hand från handbojan, vilket gjorde det möjligt för honom att rymma.

Han ska ha lyckats rymma genom en nödutgång från akutmottagningen på Sankt Görans sjukhus – barfota. Innan han drog sparkade han nämligen av sig tofflorna. Snabbt som ögat försvann han från platsen iklädd Kriminalvårdens kläder: svart t-shirt och gröna byxor.

Jakten är över

Efter att mannen ringde och berättade att han ville överlämna sig själv på söndagsförmiddagen är nu jakten över.

– Klienten är tillbaka på häktet Kronoberg sedan i förmiddags, fortsätter Skeppar Forsström till Expressen. Hon fortsätter:

– Han kontaktade häktet och en polispatrull hämtade upp honom och körde honom till oss.

Har försökt rymma tidigare

Men det här var inte mannens första försök till att rymma. Tidigare i veckan har den häktade mannen försökt knuffa bort personalen i domstol som ett försök att rymma från tingsrätten. Då gick det inte hela vägen, men det fick honom inte att ge upp.

Nyheter24 har tidigare skrivit om att norska polisen är på jakt efter en svensktalande man som är misstänkt för ett knivdåd i centrala Oslo. Det kan du läsa mer om här.

Har du varit i Stockholm?