Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dödsskjutningen av Eric Torell – minst fyra poliser misstänks för brott

- 12/02/2019, 18:14 -

Åklagaren är nu klar med förundersökningen gällande dödsskjutningen av Eric Torell, 20, som förra sommaren sköts ihjäl av polis. Nu är minst fyra poliser misstänkta för brott i samband med händelsen.

2 augusti förra året sköts 20-åriga Eric Torell ihjäl av polisen i Stockholm. 

Det var polisen som fått larm den morgonen om att det befann sig en beväpnad man på en innergård i centrala Stockholm. Den beväpnade mannen visade sig vara Eric Torell, som hade både Downs syndrom och autism. Han hade rymt hemifrån med ett leksaksvapen.

Minst fyra poliser misstänks för brott

Minst fyra poliser misstänks alltså för brott efter dödsskjutningen av Eric Torell förra sommaren. Detta stod klart efter att åklagaren nu är klar med förundersökningen gällande den hemska händelsen, rapporterar SVT.

Nu när förundersökningen om dödsskjutningen är klar har det visat sig att flera poliser har delgivits misstanke om brott under utredningen.

– Jag företräder en person som är delgiven misstanke om brott och även andra poliser som varit involverade. Jag kan inte svara på om det eventuellt är fler som är delgivna, men i vart fall fyra, säger advokat Anton Strand, som företräder en av de misstänkta poliserna, till SVT.

Två veckor på sig

Poliserna som är misstänkta för brott har nu två veckor på sig att lämna in synpunkter på förundersökningen, om de nu har några. Efter det fattar åklagaren ett beslut om det ska väckas åtal – eller inte.

– Hur tragisk den här utgången än blev så kan jag inte se att min klient hade kunnat göra på något annat sätt och därmed har han heller inte gjort något brottsligt. Jag tycker att ett korrekt beslut vore att man inte väcker åtal. Skulle åklagaren göra en annan bedömning får tingsrätten pröva saken, fortsätter Strand.

"Han har inte gjort något fel"

Strand menar även att en av de brottsmisstänkta poliserna som han företräder inte har agerat felaktigt i händelsen.

– Min klient förnekar brott och jag har gott hopp om att den här utredningen kommer att visa att han inte gjort något fel, avslutar Strand till SVT.

Nyheter24 har tidigare skrivit om när polisen hyllades efter dödsskjutningen av Eric Torell. Det kan du läsa mer om här.