Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Elin Ersson hindrade flyg från att lyfta –  nu får hon dagsböter

- 18/02/2019, 14:10 -

Den 23 juli 2018 hindrade en 21-årig kvinna ett plan från att lyfta i syfte att stoppa en utvisning. Nu fälls hon för brott mot luftfartslagen.

I juli förra året skapade 21-åriga Elin Ersson stora rubriker, både nationellt och internationellt, efter att hon hindrat ett plan från att lyfta i syfte att stoppa en utvisning. 

Nu fälls hon för brott mot luftfartslagen, enligt SVT. 

Det var den 23 juli 2018 som Elin ställde sig upp i flyget och vägrade sätta sig ner, som händelsen ägde rum. Anledningen till att hon ställde sig upp var för att förhindra utvisningen till Afghanistan. 

Flyget skulle färdas från Götebrog till Istanbul, men kom aldrig iväg. Under händelsens gång livestreamade Elin från sin mobil, och videon spreds snabbt i sociala medier, tidningar och internationella medier.  

Var inte ursprungliga planen

21-åringens ursprungsplan var att stoppa utvisningen av en afghansk pojke, men pojken befann sig inte på planet. Istället skulle medelåldersmannen från Afghanistan utvisas efter att ha avtjänat ett fängelsestraff. 

På frågan om hurvida hon själv såg hennes handling som brottsligt svarade hon:

– Min utgångspunkt är att mannen som skulle deporteras är människa och förtjänar att leva. I Sverige har vi inte dödsstraff, men en deportering till ett land i krig kan innebära döden, i en intervju med TT. 

Polisanmäldes – nu får hon böter 

Efter händelsen på planet gjordes en polisanmälan mot Elin och den 4 februari inleddes förhandlingar i Göteborgs domstol. 

Hon valde att neka till brott, och resonemanget till valet förklarades av Thomas Fridh, hennes advokat. 

– Hon tycker att hon är oskyldig. Hon erkänner det hon har gjort men hon kan inte se att lagstiftningen förbjuder det här beteendet, sade han i en intervju med SVT. 

Idag, den 18 februari dömdes hon till dagsböter på totalt 3 000 kronor. En dom som hennes advokat inte är nöjd med och avser att överklaga, enligt SVT

Nyheter24 har skrivit flera artiklar om Elin. Här kan du läsa dem. 

Elin Ersson, 21, stoppade utvisning – ställde sig upp på flygplan

Lars Beckman (M) – "6 månaders fängelse verkar vara lämpligt"