Lars Beckman (M) twittrar om Elin Ersson som hindra en utvisning
Lars Beckman (M) twittrar om Elin Erssons som hindra en utvisning tidigare i veckan. - Foto: Twitter, TT

Lars Beckman (M) – "6 månaders fängelse verkar vara lämpligt"

Det är inte många som missat 21-åriga Elin Ersson som försökte förhindra en deportering till Afghanistan genom att vägra sitta ner på ett flygplan. Men om hon begått ett brott eller inte är inte fastställt, vilket Lars Beckman anser.


Det har varit många olika åsikter kring 21-åriga Elin Erssons agerande, då hon hindrade utvisningen av en man på ett flygplan som skulle avgå från Landvetter tidigare i veckan. Reaktionerna har varit minst sagt spridda, vissa skriker efter straff och andra hyllar istället Elins agerande. 

Men en som tycker att händelsen bör ses på ur ett större perspektiv är Lars Beckman (M). 

Han skrev sitt Twitter-inlägg under lördagen där han uttrycker att "6 månaders fängelse verkar vara ett lämpligt avskräckande straff?".

Lars Beckman tycker Elin Ersson borde få 6 månader fängelse. Bildkälla: Twitter

Lars menar på att vi måste respektera rättsprocesser och lita på myndigheters beslut kring utvisningar.

– Jag refererar till hur lagstiftningen ser ut, där stod det att straffet för ett sådant brott är 6 månaders fängelse. Min poäng med tweeten är att det kommer bli en orimlig situation om vi ska utvisa 80 000 personer och den här typen av händelse sker. Vi måste respektera myndigheters beslut för att det ska ske så smidigt som möjligt. Det blir ett dubbelt problem annars, säger han till Nyheter24.

Han fortsätter:

– Det är viktigt att vi har en klar lagstiftning på det här området om någon vill sabotera en flygning eller en utvisning. Det ska vara avskräckande att begå såna brott. 

Han menar på att om man avbryter en utvisning så kan det få olyckliga konsekvenser.

– Vad som händer om människor som inte får vara här är här, så kan vi se på vad som hände på Drottninggatan. Hade svensk avvisning fungerat hade kanske inte den tragiska händelsen på Drottninggatan hänt.

Men nu är en förundersökning inledd, där Elin står misstänkt för brott mot luftfartsförordningen.

– Utredningen ska visa om det begåtts något brott, säger Robin Simonsson under åklagarmyndighetens presstjänst.

Elin har tidigare sagt att hon inte ser sitt agerande som ett brott. I en intervju med TT sa hon:

– Jag hade gjort om det, om det krävdes av mig, men jag tror inte att jag får lov att kliva ombord på ett flygplan där personer ska utvisas igen.

Men Lars är inte den enda politikern som uttalat sig kring Elins agerande. Moderaternas Tobias Billström tycker att Elin Ersson borde lagföras.

– Denna typ av handling måste polisanmälas och följas upp. Det ska innebära kännbara påföljder för att folk ska låta bli, säger han enligt GT.

Men enligt Dagens Nyheter räknas inte Elin Erssons agerande som luftsabotage eftersom hon köpt biljett, gått på och sedan avvisats av piloten. Men däremot har flygbolaget Turkish Airlines rätt att stämma henne i en civilrättslig process.

Har du koll på vad som egentligen hänt? Om inte, så kan du läsa om hela händelseförloppet här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med Lars?
Tack för din röst!