Hells Anges MC, bild på Terminal 4
En ny rapport avslöjar kriminella kopplingar bland personal på Arlanda - Foto: Berit Roald NTB/TT & Martina Holmberg TT/TT

Rapport avslöjar: Kriminella kopplingar bland personal på Arlanda

En ny underrättelserapport tyder på att ”flera individer med kriminella kopplingar” arbetar på strategiska positioner på Arlanda flygplats utanför Stockholm.


Enligt en färsk polisrapport så framstår det att flera anställda som arbetar på olika strategiska positioner på Arlanda flygplats har kriminella kopplingar, kunde Kvällsposten avslöja igår.

I rapporten står det att det finns ”anmärkningsvärt många kopplingar mellan flygplatsanställd personal och kriminella nätverk”.

Flera anställda på Arlanda flygplats tros ha kopplingar till kriminella nätvärk. Bildkälla: Martina Holmberg TT/TT

Kopplas ihop till flera kriminella nätverk

Några av de nätverk som de flygplatsanställda kopplas ihop med är bland annat: Hells Angels MC, Husbynätverket, Märstanätverket och nätverket Tyson. Alla dessa nätverk ägnar sig åt bland annat narkotikasmuggling och grova våldsbrott, enligt polisen.

Hells Angels verkar i flera olika länder. Bildkälla: Berit Roald NTB/TT

Flera anställda ska ha utnyttjat sin funktion på flygplatsen för brottslig verksamhet.

Märkbart många anställda med kopplingar till kriminalitet är de som genomför säkerhetskontroller av resenärer och röntgar bagage. Detta ökar, enligt rapporten, risken för att föremål passerar mot betalning eller under tvång.

Även passkontrollen underkänns i rapporten

Men det stannar inte där. Passkontrollen får även den hård kritik i rapporten där den beskrivs som otillräcklig. Utöver den så underkänns också kameraövervakningen av polisen. Något som gör Arlanda sårbar för terrorhot. 

”Brist på löpande utbildning kan göra att riskindikationer på terrorresenärer eller människosmuggling inte används som ett operativt verktyg”, skriver polisen i rapporten.

Ett tiotal personer vid säkerhetskontrollen kan kopplas till kriminella nätverk, kriminella individer, eller förekommer i polisens register

Ett stort avslöjande i rapporten är att ett tiotal anställda vid ett företag som tillåts utföra säkerhetskontroller på flygplatsen kan kopplas ihop till antingen kriminella nätverk, till andra individer med grov kriminell belastning eller att de själva förekommer i polisens register.

Två av de anställda vid företaget ska ha fått avsluta sin anställning under 2017.

Polisen menar att dessa personer kan ha låtit föremål passera obemärkt förbi säkerhetskontrollen, antingen mot betalning eller under tvång. 

Polisen har även goda grunder för misstankarna då det finns exempel från Arlanda hur kontantbärare åkt fast eller passerat med stora mängder kontanter. 

Detta kan alltså då betyda att det funnits en så kallad "möjliggörare" i säkerhetskontrollen. 

Ska tas upp i riksdagen

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forsell är djupt bekymrad över situationen. Enligt honom behöver det vidtas åtgärder och Moderaterna planerar nu på att ta upp frågan i riksdagen.

– Vi kan inte ha grovt kriminella som arbetar på Sveriges största flygplats. Det finns risk för terrordåd, att vapen och narkotika smugglas in, säger Forsell till Kvällsposten och fortsätter:

– Det är extra bekymmersamt att detta inte är första gången vi hör att det slarvas med säkerheten på Arlanda. Jag förutsätter att de ansvariga är informerade och vidtar åtgärder. Ytterst är det regeringen som måste ta ett helhetsgrepp kring säkerheten.

Detta är inte det första som skakar Arlanda flygplats. Förra året skedde ett stort inbrott där 6,5 miljoner kronor försvann. Läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

2 timmar sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.