folk går i storm. insnöad bil
SMHI utfärdat klass 2-varning - Foto: NTB scanpix/TT Pedersen, Terje / Grundstad, Kent Even

SMHI utfärdar klass 2-varning – risk för storm i halva Sverige

Ja, att det går upp och ner på väderfronten är verkligen ingen nyhet. Igår var det ett riktigt härligt vårväder i flera delar av landet och nu har SMHI gått ut med en klass 2-varning.


Nu gäller det alltså att hålla i sig – igen. På vissa platser i landet kan det i helgen blåsa upp till 25 meter per sekund. 

Tro det eller ej, men efter att vi har fått smaka lite på våren så är nu stormen på väg. SMHI varnar nu för storm och stormbyar i flera delar av vårt avlånga land. 

Det är under söndagen som ovädret kommer dra in. Från Jämtland och Västernorrland och ända upp till Norrbotten har SMHI utfärdat klass 2-varningar. Och de västliga stormbyarna kan få vindarna att blåsa upp till 25 meter per sekund. Håll i hatten!

– Det kan blåsa upp ordentligt, i Lapplandsfjällen blir det rejält blåsigt och snöbyar som drar in i samband med vinden, säger Lasse Rydqvist, meteorolog på väderinstitutet Storm, till Expressen.

Håll koll på lavinvarningar

Har du sportlov och befinner dig i fjällen? Då kan det vara läge att hålla koll på lavinvarningar. Men även räkna med en hel del ishalka.

– Det är mild luft över hela landet och egentligen plusgrader vilket gör att byarna som drar in över fjällen i morgon kan bli regn och då kommer vi ha problem med ishalka. Det kommer att kulminera söndag kväll då det blir stormbyar, fortsätter Lasse Rydqvist till Expressen.

Risk för kringflygande föremål

I och med klass 2-varningen finns det även risk för kommande skador på byggnader, men också att föremål kan flyga omkring på grund av de hårda vindarna. Man kan även räkna med risker för störningar i både trafik samt el- och teleförsörjning.

Ändras prognosen till 30 meter per sekund så kommer varningen att uppdateras till en högre varning. 

Svårt att gå upprätt

"Mycket svårt att gå upprätt. Vid lös snö obefintlig sikt. Farligt att vistas på fjället. Vinden kan i byarna uppgå till orkanstyrka. Klass 2 är den allvarligaste varningsklassen för vind i fjällen", skriver SMHI i sin varning.

Alla fjällbesökarna bör hålla sig uppdaterade, då vädret kan bli riktigt hårt i fjälltrakterna under söndagen.

Stora mängder snö

I de nordligaste delarna av Norrbotten väntas även stora mängder snö. Ska man lita på prognosen så snackar vi 20 centimeter snö i Kiruna på söndag.

Varningar är utfärdade i:

  • Jämtlands län
  • Västernorrlands län
  • Västerbottens län
  • Norrbottens län

Nyheter24 har tidigare skrivit om att det snart ska bli vår. Har du koll på när det officiellt blir vår? Det kan du läsa mer om här.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du om när det blåser?
Tack för din röst!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.