Björk, pollenallergisk
Pollenallergi - Foto: FREDRIK SANDBERG / TT, Andersen, Aleksander/Scanpix/TT

Överläkaren: Därför har pollenallergi blivit allt vanligare

Är du pollenallergiker? Då är du verkligen inte ensam. Det har blivit allt vanligare att drabbas av allergi för pollen. Men vad är det egentligen som gjort att det utvecklats med sådan fart?


Det är officiellt – pollensäsongen har dragit i gång och är här för att stanna ett tag framöver. Det förväntas att bli den värsta säsongen på 45 år och redan nu sprids pollen i Skåne, Gotland och Öland. 

Men har pollenallergi blivit allt vanligare under de senaste decennierna och vid vilken ålder kan man för första gången drabbas av allergin? Nyheter24 har pratat med Monica Arvidsson, överläkare vid astma- och allergimottagningen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, om just detta. 

– Pollenallergin, har liksom all annan allergi ökat kraftigt sedan 1970-talet och framåt. I dag är det ungefär 25 till 35 procent som har pollenallergi, eller hösnuva som det också heter, säger Arvidsson till Nyheter24. 

Därför drabbas allt fler av pollenallergi 

Men vad är är det egentligen som gör att pollenallergi har blivit allt vanligare? Enligt Arvidsson kan det ha att göra med vår livsstil – vi har minskad tolerans. Hon gör liknelsen mellan mat och pollen.

– När det gäller tolerans är inte växter och blommor det som bör nämnas i första hand, även om man inte ska undvika några potentiella allergener när man är frisk och icke-allergisk. Det som vi vet och som är vetenskapligt studerat är att om barn tidigt under de första åren när immunsystemet utvecklas får smakportioner av olika födoämnen, är det mindre risk att de blir födoämnesallergiska jämfört med om man undviker att ge dem olika födoämnen förrän de blir äldre, säger Arvidsson till Nyheter24.

Vid vilken ålder är det vanligast att vi utvecklar en pollenallergi?

– Det varierar en hel del, men det kan sällsynt förekomma att småbarn blir pollenallergiska. I regel krävs det att man utsätts för pollen upprepade gånger eller säsonger för att bli smittad. 

Hon fortsätter:

– I regel utvecklas pollenallergi först i 5-6 årsåldern eller senare. Men pollenallergi kan också starta först i vuxen ålder. Det finns betydande genetiska faktorer bakom allergi, men de flesta har inte dessa genetiska anlag. Det kanske finns förutsättningar hos knappt hälften av befolkningen.

Tips inför säsongen 

Pollensäsongen har redan dragit i gång i vissa delar av landet – hasseln har nämligen redan börjat blomma. Men de trädslag som brukar ha allra störst påverkan på de som är allergiska är björken, vilket snart kan sätta i gång att blomma. 

– Det finns förutsättningar för mycket pollen i år, men hur besvärligt det blir hänger också på vädret. Om det regnar mycket brukar allergiker få det betydligt lindrigare än om det är vackert väder under pollensäsongen. Det är bra om man laddar upp ordentligt med symptomlindrande medicinering. Mycket kan köpas receptfritt på apotek, avslutar Arvidsson. 

Så vet du om du är pollenallergisk

Enligt 1177 Vårdguiden finns det risk att du är allergisk mot pollen om du upplever dessa symptom: 

  • Du har både vattnig snuva och nästäppa.
  • Du nyser mycket.
  • Du har klåda i näsan. 
  • Du får röda, kliande ögon som rinner. 
  • Du kan känna dig trött. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du ska göra för att förbereda dig inför den kommande säsongen. Läs mer om det här!

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du pollenallergiker?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Buss körde av bro i Sydafrika – 45 döda

Ryskt veto stoppar FN-övervakning av Nordkorea

Ryssland har stoppat förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Indiens opposition: Demokratin i fara

En knapp månad innan jättelandet Indien går till val har en av de ledande oppositionspolitikerna häktats. Flera protestmarscher har utlysts och en samlad opposition varnar för att demokratin står på spel.

Japansk blöjtillverkare satsar på vuxna

Antalet nyfödda barn i Japan är så få att en av landets blöjtillverkare väljer att hårdsatsa på sina vuxenprodukter i stället.

Ruttet påskägg för stockholmarna: Kommunchef tappade bort miljard

1 timme sedan
Nyheter24 har intervjuat Karin Wanngård, Socialdemokraternas finansborgarråd i Stockholms Stad om miljardförlusten i upphandlingen inom bland annat avloppssystemen under staden som tredubblats i pris från en halv miljard, till 1,4 miljarder. Chefen som godkände beslutet gick bakom ryggen på de valda politikerna. - Det som framkommit är oerhört allvarligt, säger Karin Wanngård, som får städa upp efter fadäsen.

Expert: Större risk för flygkrasch än broras

1 timme sedan
Brokollapsen i Baltimore har chockat en hel värld. Risken för en liknande händelse i Sverige är nästintill obefintlig, enligt Raied Karoumi, professor i brobyggnad. Risken för att ett flygplan skulle krascha in i Öresundsbron är nog större än en kollision med ett fartyg, säger han.