Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Monster-magsjuka på förskolor – skarp kritik riktas mot föräldrar

- 14/03/2019, 20:15

Förskolor i Västra Götaland har haft en tuff period med magsjuka som vägrar släppa. Nu riktar förskolepedagoger och sjuksköterskor kritik mot föräldrar som lämnar sina barn förskolan – trots att de inte hunnit bli friska.

Att barn får magsjuka en eller ett flertal gånger under förskoletiden är något de flesta föräldrarna är beredda på. Men de senaste månaderna har näst intill hela förskoleavdelningar i Västra Götaland påverkats av magsjuka. Detta menar förskolepedagoger till stor del är på grund av att föräldrar låter sina barn komma tillbaka till förskolan alldeles för tidigt.

– Det viktiga är att vi verkligen kan samarbeta med vårdnadshavarna, och att de håller sina barn hemma i 48 timmar, förklarar Jessica Kjellén som är chef för flera förskolor i Borås till SVT Nyheter.

Magsjuka har hållit i sig på flera förskolor i Västra Götaland.
Magsjuka har hållit i sig på flera förskolor i Västra Götaland. Bildkälla: Gorm Kallestad/TT

Flera förskolor i Västra Götaland har haft i princip samma problem med en utdragen säsong med magsjuka, och i Borås har viruset varit ihållande trots försök till sanering. Inte bara barnen påverkas, utan syskon, pedagoger och föräldrar har blivit smittade och varit tvungna att stanna hemma.

Inte många följer 48-timmarsregeln

Det som kan vara bra att förhålla sig till är 48-timmarsregeln. Det är en rekommendation som bör följas för att inte riskera att smitta fler. Detta gäller även trots att ditt barn verkar friskt, men denna regel verkar många inte följa. 

Jessica Kjellén förklarar att vissa föräldrar blir upprörda när förskolepedagoger uppmanar dem att stanna hemma lite extra. Men hon menar att det inte handlar om att pedagogerna inte vill att barnen ska komma till förskolan, utan att de ska vara friska och kunna delta i verksamheten fullt ut.

En rekommendation att följa är 48-timmarsregeln.
En rekommendation att följa är 48-timmarsregeln. Bildkälla: Gorm Kallestad/TT

Pernilla Bjerkesjö är chef för förskoleförvaltningen i Borås, och berättar att den senaste perioden med magsjuka är olikt tidigare år. Denna period är mer intensiv och tung, och falska förhoppningar ges så fort det lugnat ner sig, men då viruset kommer tillbaka igen.

– Det är ett problem eftersom vi får tillbaka maginfluensan hela tiden. Jag tror inte någon gör det med flit, men det har varit svårt i år, säger Pernilla till SVT Nyheter.

Ansvaret ligger på både föräldrar och förskola

Hygiensjuksköterskan Marianne Bengtsson håller med om att föräldrar har ansvaret att inte lämna sina barn för tidigt på förskolan, men menar samtidigt att förskolan också har ett ansvar för hygienen - likaså att upplysa föräldrar om det.

– Vi vet att många aldrig har fått en utbildning i grundläggande hygien. Det är klart att jag misstänker och tror att det finns att jobba med, att det finns vissa brister. Finns det inte en grundläggande utbildning kan man inte förutsätta att hygienen är riktigt på plats på förskolan, säger Marianne till SVT Nyheter

Nyheter24 har tidigare skrivit om hur du undviker att bli drabbad av magsjuka - läs om det här!

Har du haft magsjuka någon gång?