Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya förslaget: Stoppa gamla bilar från att parkera i städer

- 25/03/2019, 15:33 -

Ge kommunerna större makt över miljözonerna. Det föreslår nu Transportstyrelsen i ett nytt uttalande.

Nu kan det snart bli riktigt svårt att ställa bilen inne i städer – om du inte har rätt bil det vill säga. 

Det är Transportstyrelsen som nu föreslår att de fordon som inte får köra i miljözoner inne i tätorter inte heller ska få stå parkerade där. 

Redan idag kan kommuner stänga ute vissa tunga fordon från speciella miljözoner, men från och med nästa år kan kommunerna även kunna stänga ute vanliga personbilar med äldre motorer. 

Men nu vill alltså Transportstyrelsen att kommuner ska kunna bötfälla miljöfarliga bilar som parkerat i miljözoner. 

– Kommuner har ett egenintresse av att säkerställa att de som kör i miljözoner följer reglerna, och vi tror att kommunerna kommer att prioritera övervakningen i högre grad än vad polisen har möjlighet att göra, säger Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen, i ett pressmeddelande. 

Det innebär alltså att du som har en gammal bil kan få svårt att köra in eller parkera i vissa områden i vissa städer. Kommunen kommer i teorin alltså helt kunna stoppa dig från att ställa bilen i staden – om du inte byter bil.

Nu vill Transportstyrelsen att regeringen ska ta beslut om parkeringsreglerna

Mer om motor: Så undviker du stenskott!

Tycker du detta är bra?