Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nya rapporten: Alkoholmonopolet gör inte att vi dricker mindre​

- 26/03/2019, 21:04

Borde svenska Systembolaget konkurrensutsättas? Experter menar att det vore en bra idé, detta efter att en ny rapport visat på att alkoholmonopolet faktiskt inte gör att svenskarna dricker mindre.

En ny rapport från ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) har visat att vi nu kan slå fast vid att vi svenskar inte dricker mindre alkohol trots monopolet. 

ESO-utredaren David Sundén menar att tanken med monopolet var att alkoholkonsumtionen skulle minska. 

– För det första verkar man inte nå målen inom alkoholpolitiken, det handlar om att man ska minska alkoholkonsumtionen men istället har den på lång sikt ökat, säger han till Sveriges Radio. 

Tappat kontrollen över alkoholmarknaden

Och vad är idén att ha alkoholmonopol om inte konsumtionen minskar?

Experterna menar att det är staten som tappat kontrollen över alkoholmarknaden, rapporterar Lokaltidningen. Varför? Jo, en femtedel av svenskarna dricker hemmagjord alkohol eller så är den köpt utomlands. 

Kanske kan det vara en idé att konkurrensutsätta Systembolaget? Ja, det är i alla fall något som experterna rekommenderar. 

"Viktigt att hålla kvar vid de gamla principerna"

Men att öppettider ska utökas och priser på alkohol sänkas är inget som Sundén tror på.

– Det finns ingen anledning till att priserna ska sänkas för att man tar bort alkoholmonopolet. Det är viktigt att hålla kvar vid de gamla principerna och fortsätta använda alkoholskatten, avslutar han till Sveriges Radio.

Lokaltidningen rapporterar att svenskarnas dricker minst alkohol i EU. Men att det betyder inte att vår alkoholpolitik fungerar för det. Övriga länder har ett betydligt lägre pris på alkoholen än vad vi i Sverige har, vilket även kan förklara nivåerna på alkoholkonsumtionen. 

Nyheter24 har tidigare skrivit om två 17-åringars hemliga knep för att handla på Systembolaget. De bar mask och det funkade varje gång. Läs mer om det här.

Tycker du att vi borde skippa alkoholmonopolet?