Fredag 18 Jun
Stockholm

Snart är det dags att byta till sommardäck – det här gäller

Bildväg, däck
Snart är det dags att byta till sommardäck – det här gäller. Foto: Fredrik Sandberg/TT, PONTUS LUNDAHL / TT

Nu på söndag den 31 mars kan man äntligen byta tillbaka till sommardäck. Nyheter24 reder ut vad som gäller för dig som kör bil!

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Den långa, kalla och mörka vintern börjar verkligen lida mot sitt slut. Så nu är det dags att börja fokusera på de praktiska sakerna som kommer med våren och sommaren. 

En av de sakerna är såklart bytet av vinterdäck mot sommardäck – men det finns en del saker att hålla koll på. Tur för dig så har vi på Nyheter24 skrivit allt om det.

Snart kan du byta ut dina vinterdäck mot sommardäck. Bildkälla: Fredrik Sandberg TT/TT

Det här gäller:

Ditt fordon ska ha vinterdäck eller annan likvärdig utrustning mellan perioden 1 december till den 31 mars om det råder vinterväglag.

Vinterväglag

Vad räknas då som vinterväglag? Jo – vinterväglag råder enligt lag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, skriver Transportstyrelsen på sin hemsida.

Polisen är den som avgör om det råder vinterväglag eller ej på platsen där du är.

Riskerar böter

Skulle du bryta mot detta så riskerar du att bötfällas. Enligt Körkort Online kan boten bli så kostsam som 1 200 kronor, så det gäller att ha koll på datumen och väglaget utomhus.

Tänk på mönsterdjupet

När du väl passar på och dammar av dina sommardäck så kan det vara att kontrollera så att mönsterdjupet på däcken är godkända. 

Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter men minst 3 millimeter rekommenderas för att uppnå bästa väggrepp vid till exempel vått underlag.

Källa: Däckia 

På tal om bilar. Visste du att en studie tyder på att kvinnor är bättre än män på att köra bil? Det kan du läsa allt om här!

Kör du bil?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela