Bildväg, däck
Snart är det dags att byta till sommardäck – det här gäller - Foto: Fredrik Sandberg/TT, PONTUS LUNDAHL / TT

Snart är det dags att byta till sommardäck – det här gäller

Nu på söndag den 31 mars kan man äntligen byta tillbaka till sommardäck. Nyheter24 reder ut vad som gäller för dig som kör bil!


Den långa, kalla och mörka vintern börjar verkligen lida mot sitt slut. Så nu är det dags att börja fokusera på de praktiska sakerna som kommer med våren och sommaren. 

En av de sakerna är såklart bytet av vinterdäck mot sommardäck – men det finns en del saker att hålla koll på. Tur för dig så har vi på Nyheter24 skrivit allt om det.

Snart kan du byta ut dina vinterdäck mot sommardäck. Bildkälla: Fredrik Sandberg TT/TT

Det här gäller:

Ditt fordon ska ha vinterdäck eller annan likvärdig utrustning mellan perioden 1 december till den 31 mars om det råder vinterväglag.

Vinterväglag

Vad räknas då som vinterväglag? Jo – vinterväglag råder enligt lag när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen, skriver Transportstyrelsen på sin hemsida.

Polisen är den som avgör om det råder vinterväglag eller ej på platsen där du är.

Riskerar böter

Skulle du bryta mot detta så riskerar du att bötfällas. Enligt Körkort Online kan boten bli så kostsam som 1 200 kronor, så det gäller att ha koll på datumen och väglaget utomhus.

Tänk på mönsterdjupet

När du väl passar på och dammar av dina sommardäck så kan det vara att kontrollera så att mönsterdjupet på däcken är godkända. 

Den lagliga gränsen går vid 1,6 millimeter men minst 3 millimeter rekommenderas för att uppnå bästa väggrepp vid till exempel vått underlag.

Källa: Däckia 

På tal om bilar. Visste du att en studie tyder på att kvinnor är bättre än män på att köra bil? Det kan du läsa allt om här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kör du bil?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

Biden blockerar oljeprojekt i delar av Alaska

USA:s regering och president Joe Biden blockerar nya olje- och gasprojekt i delar av vildmarken i delstaten Alaska i USA. Det handlar om ett 5,2 miljoner hektar stort område som får ett federalt skydd som ska värna livsmiljön för isbjörnar och andra arktiska arter, meddelades under fredagen.

Han bor mitt i USA:s gränskris

Invandringen är en av årets viktigaste valfrågor i USA. Ranchägaren Jim Chilton i Arizona har migrationen och de mexikanska kartellerna runt knuten. Jag vill inte att någon ska dö på min mark, säger han till TT.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Katrineholm

1 timme sedan
"Person påkörd av bil", skriver polisen på sin hemsida.

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

1 timme sedan
Microsoft har skapat ett nytt AI-verktyg. Men techjätten vill inte släppa verktyget fritt för alla.

Två gripna på Arlanda med kontanter och klockor

1 timme sedan
Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.