Nya regler för ansökan om pass och nationellt id-kort
Den första april införs det nya regler vid ansökan för pass och nationellt id-kort hos polisen. - Foto: Johan Nilsson TT / Christine Olsson TT

Nya regler vid ansökan om pass från den 1 april – det här gäller

Ska du ansöka om ett pass eller nationellt id-kort? Då gäller några nya regler från och med den 1 april. Nyheter24 listar vilka!


Ska du ut och resa? Då kan det vara klokt att ha ett pass redo till hands – annars är risken att du inte släpps in i landet du reser till, eller ens får åka iväg för den delen.

Om du inte har ett pass så behöver du ansöka om det hos polisen. Och då kan det vara viktigt att veta att de nu infört nya regler gällande både ansökan om pass och nationellt id-kort. Nyheter24 reder ut vilka!

Nya regler gäller vid ansökan om pass och nationellt id-kort från den 1 april. Bildkälla: Christine Olsson/TT

Här är de nya reglerna för ansökan om pass eller nationellt id-kort:

Medborgarskap

När du ansöker om pass eller nationellt id-kort är du alltid skyldig att styrka ditt medborgarskap. Vid behov så kan Polismyndigheten genomföra en utredning för att garantera ditt medborgarskap.

Identifikation 

Det är viktigt att du har med dig en giltig identifikation, som körkort eller ett tidigare pass, när du ansöker om ett nytt pass eller nationellt id-kort. Har du ett tjänstekort så funkar det, så länge det är SIS-märkt.

Andra tjänstekort som inte är SIS-märkta, är alltså inte giltiga.

Om du skulle behöva komplettera din ansökan

Skulle du behöva komplettera din ansökan för att styrka din identitet eller ditt medborgarskap så är det viktigt att de handlingarna visas upp i original. 

Har du inte ett original? Då funkar en vidimerad, det vill säga en bevittnad, kopia av originalet.

Vid behov av ett extra pass

Skulle du behöva ett extrapass så måste du nu motivera ditt behov skriftligt och dessutom uppge för hur lång tid du behöver det. Förutom det så måste du uppge om du behöver ett tidigare utfärdat extra pass under en övergångsperiod.

Det här gäller numer för de som är under 18 år:

Om den sökande är under 18 år så krävs det en vårdnadshavares medgivande för att få ansöka om pass eller nationellt id-kort. Medgivandet lämnas in på ett särskilt formulär.

Förutom det så måste vårdnadshavarnas namnteckningar vidimeras, det vill säga att de behöver bevittnas. Vårdnadshavare får inte vidimera varandras namnteckningar, utan det måste göras av en tredje part.

Detta gäller numer när du ska hämta ut ditt pass eller nationella id-kort:

Ha med dig kvittot

När det äntligen är dags att hämta ut det du har beställt så är det viktigt att du har med dig kvittot du fick när du ansökte om passet eller id-kortet.

Kontrasignering

Och innan du får hämta ut ditt pass kommer du att behöva kontrasignera din namnteckning. Alltså skriva den på samma sätt som vid din ansökan.

Källa: Polisen

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du ett pass?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kritiker sågar förslag om gårdsförsäljning

EU-sanktioner mot "extremistiska" bosättare

EU inför sanktioner mot fyra "extremistiska" israeliska bosättare och två organisationer på ockuperade Västbanken.

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Försäkringskassan har gått ut med ett varningsmeddelande till 20 000 medborgare som fått ett extra bostadsbidrag. Utbetalningen som ska ha gjorts den 10 april kan mycket väl vara helt felaktig, och du som fått pengarna kan vara tvungen att betala tillbaka pengarna.

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.