Nu slopar Ica i Överkalix momsen på mensskydd.
Nu slopar Ica i Överkalix momsen på mensskydd. - Foto: Janerik Henriksson/TT, Ica Supermarket Överkalix

Ica-butiken sänker priset på mensskydd: "Rätt sak att göra"

En Ica-butik i Överkalix har beslutat att ta bort momsen på mensskydd, vilket sänker priset med 25 procent. Idén kom från Ica-handlarna David och Lina som nu uppmanar fler butiker att göra samma sak.


Ica Supermarket i Överkalix, Norrbottens län, har tagit ett framåtskridande beslut att slopa momsen på mensskydd från och med första april. Beslutet kommer leda till en prissänkning med 25 procent, rapporterar Aftonbladet.

David Larsson är en av Ica-handlarna som var med och tog beslutet. Bildkälla: Ica Supermarket Överkalix

EU fastställde 2016 att alla medlemsländer själva får bestämma momsen på mensskydd. Frankrike valde att sänka sin moms från 25 procent till 5,5 procent. Beslutet fick dock inte Sverige att agera, utan momsen ligger kvar på 25 procent. 

Det har varit långa diskussioner gällande bistånd för bindor och tamponger och 2018 gjorde Apoteket Hjärtat en kampanj vid namn "Har du moms, eller?" för att uppmärksamma att de avskaffat moms på mensskydd, skriver Aftonbladet.

Vill vara förebild

Det är Ica-handlarna David Larsson och Lina Lindblad som startade initiativet då de under sina ledningsmöten funderat kring hur de kan bidra till samhället på ett bra sätt.

David Larsson och Lina Lindblad vill bidra till ett mer jämställt samhälle. Bildkälla: Ica Supermarket Överkalix.

– Vi som Ica-butik kan ju gå i bräschen här och vara en förebild och sänka momsen på varorna. Det är något vi vill göra och vi kände att det är något som är bra och rätt för samhället. Som Ica-handlare är det en stor del att hjälpa samhället att bli bättre, berättar David för Nyheter24.

På frågan varför inte fler livsmedelsbutiker tagit initiativet tidigare svarar David att det troligtvis är av ekonomiska skäl.

– Det finns väl en ekonomisk rädsla, eller så tycker folk att det är statens ansvar. Det är inte ett ekonomiskt beslut från vår sida eftersom det kostar såklart, men det är ett värderingsbaserat beslut då vi tycker att det är rätt sak att göra. Långsiktigt är vi övertygade om att det är rätt, även om det kostar kortsiktigt.

Positiv respons

David berättar att de har fått 99,9 procent positiva kommentarer kring beslutet, men att vissa menar att det är orättvist då det finns de med glutenallergi och liknande.

– Det vi svarar på de kommentarerna är att ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Det här har vi valt att fokusera på och det hindrar ingen annan från att fokusera på de andra frågorna.

Nu hoppas David och Lina på att budskapet ska spridas och att staten tillslut subventionerar mensskydd. Tills dess hoppas de på att flera butiker ska haka på, inte bara flera Ica-butiker utan också konkurrenterna. 

Ica i Överkalix må vara den första livsmedelsbutiken som tar initiativet, men en skola i Stockholm har tidigare också bestämt att ge ut gratis mensskydd, läs mer om det här!

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.

Polisen i Härnösand rapporterar om brand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.