Nu behöver inte unga tjejer betala för mensskydd
Unga tjejer i Åkersberga får nu gratis mensskydd - Foto: TT/Google Maps/Shutterstock

I den här svenska kommunen får unga gratis mensskydd

Är det rättvist att behöva betala för mensskydd? Det tyckte inte elever på en gymnasieskola i Åkersberga. Nu ska unga tjejer få mensskydd gratis i skolan och på ungdomsmottagningen.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Är det rättvist att unga tjejer ska behöva betala sina mensskydd? Det tycker inte eleverna på en gymnasieskola i Åkersberga, norr om Stockholm, i alla fall. 

Eleverna i gymnasieklassen hade fått en uppgift om att ta fram saker i samhället som är orättvist inför ett besök av kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M). 

– Jag besökte en gymnasieskola i kommunen där eleverna hade haft till uppgift att ta fram orättvisor i samhället till mitt besök, både stort och smått. Alla var rörande överens att det var orättvist att tjejer måste betala för mensskydd, säger Fletcher till Expressen.


Bildkälla: TT

Detta ledde till att det beslutades att tjejer mellan 12 till 23 år ska kunna hämta ut olika typer av mensskydd gratis. Mensskydden kommer att finnas på två gymnasieskolor och på ungdomsmottagningen. 

Det kommer att testas under en period och om det visar sig vara lyckat så hoppas Fletcher att det kommer att bli permanent. 

– Tanken hade aldrig slagit mig. Killar måste väl raka sig, frågade jag – "Måste de verkligen det?", svarade de. Det slog mig sedan att det finns ju de tonåringarna som inte får hela sitt studiebidrag, och då är detta en stor utgift, säger hon. 

Initiativet om att unga tjejer inte ska behöva betala ingår i den kommunala satsningen, som ligger på mellan 700 000 till 800 000 kronor, skriver Expressen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

Borde det vara så överallt?
Tack för din röst!