Nu behöver inte unga tjejer betala för mensskydd
Unga tjejer i Åkersberga får nu gratis mensskydd - Foto: TT/Google Maps/Shutterstock

I den här svenska kommunen får unga gratis mensskydd

Är det rättvist att behöva betala för mensskydd? Det tyckte inte elever på en gymnasieskola i Åkersberga. Nu ska unga tjejer få mensskydd gratis i skolan och på ungdomsmottagningen.


Är det rättvist att unga tjejer ska behöva betala sina mensskydd? Det tycker inte eleverna på en gymnasieskola i Åkersberga, norr om Stockholm, i alla fall. 

Eleverna i gymnasieklassen hade fått en uppgift om att ta fram saker i samhället som är orättvist inför ett besök av kommunstyrelsens ordförande Michaela Fletcher (M). 

– Jag besökte en gymnasieskola i kommunen där eleverna hade haft till uppgift att ta fram orättvisor i samhället till mitt besök, både stort och smått. Alla var rörande överens att det var orättvist att tjejer måste betala för mensskydd, säger Fletcher till Expressen.


Bildkälla: TT

Detta ledde till att det beslutades att tjejer mellan 12 till 23 år ska kunna hämta ut olika typer av mensskydd gratis. Mensskydden kommer att finnas på två gymnasieskolor och på ungdomsmottagningen. 

Det kommer att testas under en period och om det visar sig vara lyckat så hoppas Fletcher att det kommer att bli permanent. 

– Tanken hade aldrig slagit mig. Killar måste väl raka sig, frågade jag – "Måste de verkligen det?", svarade de. Det slog mig sedan att det finns ju de tonåringarna som inte får hela sitt studiebidrag, och då är detta en stor utgift, säger hon. 

Initiativet om att unga tjejer inte ska behöva betala ingår i den kommunala satsningen, som ligger på mellan 700 000 till 800 000 kronor, skriver Expressen.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på de senaste nyheterna. Finns på Google Play och App Store.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde det vara så överallt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Costcos brakförlust – så mycket gick de back 2023

Föräldrar åtalas – stängde in barn i källare

Ett föräldrapar i Halmstad åtalas för olaga frihetsberövande av sina barn. Enligt misstanken ska de ha stängt in barnen i en mörk källare, och pappan är också misstänkt för flera fall av misshandel.

223 miljoner till regionerna för fler AT-läkare

Regionerna får 223 miljoner kronor för att utöka antalet AT-läkare för att kunna säkerställa kompetensförsörjningen, meddelar regeringen i ett pressmeddelande.

Rusning efter vapenlicenser oroar palestinier

Kriget mot Hamas har lett till en rusning efter vapenlicenser bland vanliga israeler. Medborgarna känner sig säkra när de kan "neutralisera beväpnade terrorister", hävdar säkerhetsminister Itamar Ben-Gvir. Men bland palestinier i Israel ökar oron.

MP: Höj reduktionsplikten och inför vägskatt

MP vill återinföra reduktionsplikten men inte låta den påverka priset vid pump. Istället vill partiet bekosta den med en slags vägskatt som främst ska tas ut på bilkörning i städer.

USA: Vi låter inte Ukraina falla

Trots oenigheten i kongressen bedyrar USA:s försvarsminister Lloyd Austin att man inte kommer att överge Ukraina.