Madelene Ekstrand, mord.
Den 6 november 2015 försvann Madelene Ekfalk. - Foto: Foto: Johan Nilsson, Pontus Lundahl / TT

Allt om "Betongmordet": 29-åriga Madelenes kropp göts in i betong

En novemberdag försvinner 29-åriga Madelene spårlöst. När hennes kropp hittas har den gjutits in i ett betongblock som dumpats i ett skogsparti längs E4:an. Men hur dog Madelene? Och vem försökte dölja henne? Här är allt du behöver veta om "betongmordet".


Den 6 november 2015 kopplas 29-åriga Madelene Ekfalks mobil upp mot en mast nära en räddningspåfart. Efter det är hon spårlöst borta, och det ska dröja åtta dagar innan en polisanmälan om hennes försvinnande registreras. 

Madelene har under en tid kämpat med en missbrukssjukdom vilket gör att det inte är ovanligt att hon ibland tappar kontakten med sin bror och mamma. 

Men något som är väldigt ovanligt är att hon missar att ringa och säga godnatt till sina barn, som bor hos sin pappa. Att ringa är nämligen någonting som Madelene gör nästan varje kväll. 

Så när Madelene inte hört av sig till barnen på flera dagar är det något som både pappans barn och hennes bror lägger märke till.

– Det som var annorlunda den här gången var att hennes barn inte hade hört någonting, vilket inte alls stämde, för Madelene hörde alltid av sig oavsett var hon var, förklarar hennes bror Markus i podden "En mörk historia".

Och när samtalen plötsligt uteblir börjar oron gro hos både Madelenes ex-man och hennes familj. 

Var är Madelene egentligen? Varför har ingen hört någonting från henne? Och är det något som hänt henne?

Det är frågor som närstående, polis och utredare kommer att ställa under de kommande månaderna. Och det som nystas upp kommer att chocka omgivningen – och komma att klassa som ett sensationellt fall i svensk kriminalhistoria.

Madelene försvann – mitt under utredningen av ex-pojkvännen

Polisen meddelande att det skulle dröja några dagar innan sökningen påbörjades. Men Madelenes familj vill inte vänta med letandet, och börjar själv följa upp möjliga ledtrådar.  

I podden "En mörk historia" förklarar både Madelenes mamma Susanne, och brodern Markus, hur de första tankarna gick till Madelenes ex. Inte pappan till hennes barn, utan en annan man som Madelene hade träffat av och ann under en tid. 

Mannen hade flera gånger varit våldsam mot Madelene, och vid tiden för hennes försvinnande utreds våldsamheter som hon polisanmält honom för. 

Men det skulle visa sig att han befann sig i Norge, där han precis fått ett jobb.

I sökandet leds Susanne och Markus istället till en vän till Madelene. De bestämmer sig för att besöka mannen som då är i 35-årsåldern. Väl där berättar han att hon tillbringat natten hos honom, i en Volkswagenbuss som han gjort om till en bostad. 

Ett foto av den svarta Volkswagenbussen. Foto: Polisen

Enligt honom lämnade han Madelene där när han gick till jobbet dagen efter. Men ingen hade sett eller hört någonting från Madelene efter hennes övernattning, vilket han menade att han inte heller hade. 

På plats finns även mannens sambo, en kvinna i 30-årsåldern. När Markus och Susanne anländer kommer hon ut inifrån bussen och ställde sig vid ingången.

– Kroppsspråket tydde på att "här ska ingen gå in", säger Markus i podden. 

Detta var något som både han och Susanne lade märke till.

Hundarna stod på kroppen – men ingen kunde ana det

Bussen som mannen bodde i befann sig i samma område som man kunde spåra Madelenes mobil till, och tre veckor efter hennes försvinnande är hundförarna Lars-Göran och Mats i skogsområdet för att söka efter henne. Utifrån den knapphändiga informationen som polisen kunnat få fram, börjar de söka efter någon som ligger skadad eller död i terrängen.

Det de inte visste om var att de skulle komma att befinna sig rakt framför Madelenes kropp – utan att märka det alls.

De hade nämligen sökhundar med sig. Och när de springer på ett betongblock i skogsområdet ställer sig hundarna ovanpå blocket. Poliserna som inte kan utgå ifrån att Madelene bragts om livet tänker – som de flesta troligtvis skulle – att betongblocket var byggbråte som lagts ute i skogen för att någon inte orkat göra sig av med det på rätt sätt.

Men inuti det tunga betongblocket ligger Madelenes kropp. Trots att hundarna visar sig vara lite motvilliga följer de till slut med förarna från platsen.

Genombrottet kommer – från helt oväntat håll

Det var inte förrän i februari, hela tre månader senare, som någon skulle inse den mörka sanningen som funnits framför dem hela tiden. Och den personen är polisen Denny Tano. Han arbetar egentligen inte med Madelenes försvinnande, men träffade Madelene när han intervjuade henne om den öppna misshandelsutredningen mot hennes ex. 

Denny kan inte släppa Madelenes försvinnande, särskilt inte när de var precis i slutet av utredningen mot exet. Så på en ledig dag tar sig Denny ut till skogen och platsen där volkswagenbussen tidigare stått. 

När han tog sig runt i området går han bara 50 meter innan han stöter på betongblocket som enligt honom är "i formen av en kista". Något som direkt får honom att höra av sig till polisen som ledde utredningen för försvinnandet. 

Ett foto på betongblocket, taget av polisen. Foto: Polisen

Blocket tas in till undersökning och bitarna faller på plats. Ingjuten i betongen finns en kropp – och den kroppen tillhör Madelene.

Polisens fokus riktas direkt mot mannen som Madelene sov med samma natt som hon försvann. Och efter en husrannsakan hos mannens flickvän hittar man en gjutform med betongrester. Man hittar även en hel del annat bevis som skulle kunna knyta paret till betongblocket. 

Polisens misstanke: Svartsjuka

När paret slutligen togs in på förhör börjar ett mordmotiv blir tydligare: Svartsjuka. Paret hade en öppen relation. Men kvinnan i förhållandet hade varit obekväm med det faktum att mannen träffade Madelene, som från början var hennes vän. 

Något som kvinnan själv berättar om i polisförhör. 

Sms mellan mannen och kvinnan från dagarna efter mordet tyder också på att båda personerna var med i beslutet om att gjuta betong. 

Trots allt detta drabbas utredningen av ett otroligt bakslag. Det visar sig att kroppen är för förmultnad för att man säkert ska kunna fastställa hur Madelene dog. Därför går det inte heller att konstatera att hon faktiskt blev mördad. Man kommer fram till en trolig dödsorsak, men det räcker inte till för en dom. 

– De kunde se att det var en kombination med extremt hög amfetaminhalt i hjärtblodet, och det tillsammans med minskad syretillförsel kan ha orsakat det, säger polisen Björn Lindgren i podden. 

Döms inte för mord

Ljus, bilder och brev vid platsen där Madelene hittades. Foto: Johan Nilsson / TT

I podden förklarar Lindgren att det är otroligt svårt att dö av en överdos amfetamin. Men om det vore så att någon kvävdes med en kudde, så hade det kunnat vara en trolig dödsorsak.

Rättegången mot mannen och kvinnan inleds den 28 februari 2018. De båda nekade fortfarande till mordet, men det fanns starka bevis för att de var inblandade i gjutningen av Madelene, vilket gör att de kunde dömmas för brott mot griftefriden. Ett brott som kan ge max två års fängelse. 

Och så blir det. Mannen döms till ett år och sex månader för brott mot griftefrid, och kvinnan till ett år och två månader för medhjälp till brott mot griftefrid. 

Vill du höra mer om mordet och intervjuer från polisen och Madelenes närstående? Då kan du göra det i podden En mörk historia

Här kan du även läsa om 5 av Sveriges mest brutala mord. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

USA ut ur Niger – kan gynna Putin

Rysk guvernör: Drönare dödade två

2 timmar sedan
Guvernören i den ryska Belgorod-regionen, nära Ukraina, uppger att två personer har dödats i en drönarattack.

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

3 timmar sedan
Fem personer har häktats misstänkta för grova ekobrott i Eskilstuna, rapporterar lokala medier.

Explosion vid militärbas i Irak

idag 01:48
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.