Lördag 8 Maj
Stockholm

Allt fler unga döms till fängelse – för att ha hoppat av lumpen

Allt fler unga döms till fängelse för att ha vägrat eller hoppat av lumpen.
Allt fler unga döms till fängelse för brott mot totalförsvarsplikten. Foto: Anders Wiklund TT/TT & Magnus Hjalmarsson Niedeman SvD/TT

En granskning visar nu att allt fler unga döms till fängelse för att antingen ha hoppat av eller vägrat göra värnplikten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Sedan 2017 behöver svenska ungdomar mönstra för att avgöra om håller måttet för militärtjänstgöring. De som är tillräckligt bra kallas sedan in för grundutbildning med värnplikt – lumpen alltså.

Men det verkar som att unga inte är så sugna på att tjänstgöra. För nu visar en granskning som Ekot har gjort, att allt fler unga döms till fängelse för att antingen ha vägrat eller hoppat av sin värnpliktstjänstgöring.

Allt fler unga döms till fängelse för att ha brutit totalförsvarsplikten. Bildkälla: Magnus Hjalmarsson Niedeman SvD/TT

Motivationsbrist inte en giltig anledning

När en rekryt kallas in för tjänstgöring så är motivation en viktig faktor som spelar in. Men skulle då motivationen ändras och kalla fötter uppstå – ja då får man bita i det sura äpplet och göra klart sin tjänstgöring.

– Det är inte ett skäl att slippa tjänstgöring, att man ångrar sig eller att motivationen ändras, säger Bengt Forssten, avdelningschef på Rekryteringsmyndigheten till Ekot.

Så långt blir straffet

Men vad händer med de som vägrar att tjänstgöra eller hoppar av sin utbildningen? Jo – de kan helt enkelt dömas till böter eller i värsta fall fängelse i högst ett år. 

Under 2019 har tre personer redan dömts till fängelse och fler kan det bli. Tre tingsrätter handlägger för tillfället liknande fall. Hur utgången blir – det återstår att se.

Har registrerat 260 avbrott från grundutbildningen med värnplikt

Försvarsmakten har i dagsläget registrerat cirka 260 avbrott där det kan ha handlat om att personer har beviljats rätt från att vara vapenfri, ådragit sig skador eller andra giltiga anledningar för att "slippa" tjänstgöringen tillfälligt.

Men det är alltså i de fallen då det inte har funnits giltiga skäl, som nu har lett till fängelsedomar. 

MER: Hur fungerar mönstringen? Här är allt du behöver veta

Har du mönstrat?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela