Söndag 9 Maj
Stockholm

Misstänks ha svält dottern med dålig kost: "Renlevnadsmänniskor"

Barn, föräldrar.
Två föräldrar från Göteborg åtalas efter att deras tvååriga dotter svält. Foto: Shutterstock, Unsplash (Montage)

I februari togs en tvåårig flicka in på akuten. Hon var nära döden på grund av att hennes föräldrar livnärt henne på en "ofullständig vegansk kost". I polisförhör menar pappan att flickan istället för viktiga tillskott fått "solsken, skratt och kramar".

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I mitten av februari anlände en tvåårig flicka till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg. 

Hon var då kraftigt undernärd, led av svår vitaminbrist och hade blodvärden som var livshotande. Något som man genom läkarundersökningar och föräldrarnas egna vittnesmål kunde fastställa berodde på "ofullständig vegansk kost", enligt åklagaren. 

Utöver den allvarliga vitaminbristen, så upptäcktes det att flickan aldrig blivit folkbokförd. 

Inte heller hade flickans mamma uppsökt mödravårdscentralen under sin graviditet, eller besökt barnavårdscentralen efter att flickan fötts. 

Flickan omhändertogs efter att polis kallades till sjukhuset av personal, och förra veckan åtalades föräldrarna för grovt vållande till kroppsskada, enligt SVT. 

Fick ”solsken, skratt och kramar” istället för viktiga tillskott

En växtbaserad kost kan erbjuda den näring som krävs för att må bra och leva ett hälsosamt liv, under förutsättningen att man följer rekommenderade riktlinjer och kompletterar med tillskott som kosten saknar, enligt Livsmedelsverket.

Vitamin B12 och D-vitamin är två tillskott som starkt rekommenderas till de som väljer att äta veganskt. Men istället för att se till att dottern åt en balanserad kost, menar hennes pappa att de valde att inte ge dottern de nödvändiga tillskotten. 

Istället ska hon ha fått "solsken, skratt och kramar", skriver SVT. 

Sökte på forum för alternativ medicin istället för att uppsöka läkare

Under polisförhör har föräldrarna förklarat att flickan haft problem med matintaget. Mer specifikt så har hon tidigt visat tecken på allergi, enligt dem. 

För att hitta en lösning valde de därför att söka information på Google och via vänner i forum som handlar om alternativ medicin.

Advokaten: "Inte undernärd enligt kurvor för östasiatiska barn"

I en intervju med SVT motsätter sig parets advokat, Linn Augustson, att föräldrarna ska ha handlat fel. Hon menar att flickan inte var undernärd om man utgår från växtkurvor för östasiatiska barn. Flickan ska enligt Augustson ha fått en varierad kost. 

Gällande frågan kring det faktum att flickan var nära döden på grund av näringsbrist säger hon att hela familjen varit magsjuk. 

– Min klient uppfattar det att det kan bero på magsjuka. Familjen var sjuk i flera dagar, framför allt dottern. Hon har haft svåra allergier, och min klient misstänker att det kan finnas en autoimmun- eller annan sjukdom, i botten.

Men i förhör med polisen menade läkare som att flickans livshotande tillstånd inte berodde på magsjuka, skriver SVT

En man i Båstad kommun dömdes förra veckan till ett års fängelse för att under en längre tid både ha psykiskt och fysiskt misshandlat två av sina barn. Förutom att ha låst ut dem i kylan i underkläder ska han ha tvingat sina två barn att slå varandra. Här kan du läsa om fallet.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela