Bensinskatt
Så här mycket skulle bensinen kosta om den var skattefri - Foto: Andreas Hillergren/TT, Martina Holmberg / TT

Så mycket hade bensinen kostat om den var skattefri

Det nuvarande bensinpriset ligger på över 17 kronor litern. Ungefär 60 procent av denna summa består av bensinskatt. Så här mycket skulle bensinen kosta om vi slopade skatten helt.


Bensinpriset fortsätter att stiga och bara under den senaste veckan har priset närmat sig 17-kronorsvallen – och under fredagen passerades den gränsen. 

Detta innebär ett nytt prisrekord för 95-oktanig bensin som under fredagen kostade 17 kronor och 14 öre, rapporterar Expressen.

Att bensinpriset stiger så snabbt, och även priset på diesel, har fått många bilister att bli upprörda. Av den anledningen hölls flera demonstationer runt om i landet under lördagen. 

Bland annat protesterar Facebookgruppen Bensinupproret 2.0 på åtta orter i landet. Gruppen har i skrivande stund 578 000 medlemmar och de kräver bland annat att bensinpriset sänks till 12 kronor litern. 

Tittar man närmre på just bensinpriset så är det fler komponenter som priset bygger på, bland annat bensinskatt. Den skatten inkluderar koldioxidskatt, energiskatt och moms. I dagsläget ligger bensinskatten på omkring 60 procent av bensinpriset vid pumpen.

Så här mycket skulle bensinen kosta 

Men om man skulle fantisera med tanken att slopa all skatt på bensin, hur mycket skulle priset på bensin kosta då?

Jo nämligen ungefär 7 kronor per liter. Vi betalar alltså drygt 10 kronor per liter i bensinskatt. 

Anledningen till att bensinpriset har skjutit i höjd den senaste tiden är den svaga svenska kronan i kombination med oron runt Persiska viken. Även Opecländernas beslut att hålla nere oljeproduktionen påverkar det ökade bensinpriset, skriver Expressen

Läs också: Så mycket mer betalar vi för bensin i Sverige

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att bensinpriset är för högt?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Attack mot militärbas i Irak

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

3 timmar sedan
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

3 timmar sedan
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

3 timmar sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

3 timmar sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

igår 21:50
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.