Alla turer runt Julian Assange – det här handlar det om
Förundersökningen mot Julian Assange tas upp igen. - Foto: Matt Dunham AP/TT, Kristy Wigglesworth AP/TT

Anklagelserna mot Julian Assange – här är allt som har hänt

Wikileaksgrundaren Julian Assange blev 2010 misstänkt för bland annat våldtäkt i Sverige. Det här är allt som har hänt sedan dess.


Wikileaksgrundaren Julian Assange blev 2010 misstänkt för att ha begått sexbrott i Sverige, varav ett av brotten ska vara en våldtäkt. 2017 lades förundersökningen om våldtäkt ned – men nu, två år senare, så tas utredningen upp igen, skriver SVT.

Våldtäktsutredningen mot Assange tas upp igen. Bildkälla: Frank Augustein AP/TT

Augusti 2010: Assange misstänkts för våldtäkt i Sverige

Det var under ett besök i Sverige i augusti 2010 som Assange anmäldes av två svenska kvinnor. Han anklagades då för en våldtäkt, två sexuella ofredanden och ett fall av olaga tvång, skriver Aftonbladet.

Julian Assange förhördes under hösten 2010 och begärdes sedan häktad i sin frånvaro i november senare samma år. Assange greps i december i London, men släpptes fri mot borgen drygt en vecka efter gripandet. 

Juni 2012: Får asyl på Ecuadors ambassad

Den brittiska domstolen beslutade senare att Assange skulle överlämnas till Sverige. Detta var dock något som Assange fruktade då han var rädd att Sverige skulle utlämna honom till USA.

I väntan på överlämningen blev det bestämt att Assange skulle sitta i husarrest. Då tog Assange till ett drastiskt steg – han sökte nämligen politisk asyl på Ecuadors ambassad, en asyl som i juni 2012 blev beviljad.

April 2019: Gripandet i London

Den 11 april 2019, efter sju år i asyl, greps Julian Assange av brittisk polis utanför Ecuadors ambassad i London. Det efter att Wikileaksgrundaren fått sin asyl på upphävd. Ett gripande vi skrev allt om här.

Maj 2019: Våldtäktsutredningen tas upp igen

Det var under förmiddagen den 13 maj som beskedet kom. Förundersökningen mot Julian Assange och den misstänkta våldtäkten ska tas upp igen.

I och med det beslutet har även Assange begärts häktad i sin frånvaro på nytt.

– Efter genomgång av den hittills genomförda undersökningen har jag gjort bedömningen att det alltjämt föreligger sannolika skäl för att Julian Assange har gjort sig skyldig till våldtäkt, säger svenska vice överåklagaren Eva-Marie Persson, till SVT.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kennedy väljer Biden före Kennedy

Man häktad för attentatsplaner mot Zelenskyj

En man har häktats i Polen, misstänkt för att ha hjälpt rysk underrättelsetjänst i planer att mörda Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.

Flera år gammal mat hittades på äldreboende

1 timme sedan
Matvaror som gått ut för flera år sedan, smuts och gamla matrester på golvet hittades på ett äldreboende i Mölndal på måndagen, rapporterar P4 Göteborg.

Kenyas militärchef omkom i helikopterkrasch

1 timme sedan
Kenyas militärchef och ytterligare nio högt uppsatta militärer omkom i en helikopterkrasch omkring 40 mil nordväst om huvudstaden Nairobi på torsdagen.

Polisen i Uddevalla rapporterar om farligt föremål

1 timme sedan
"Vi har fått in ett larm om ett misstänkt farligt föremål i en blomsterlåda.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Luleå rapporterar om stöld

1 timme sedan
"Storheden, kvinna stoppad efter misstänkt ringa stöld i butik", skriver polisen på sin hemsida.