Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nummerplåten nekades av Transportstyrelsen – förstår du varför?

- 15/05/2019, 21:55 -

Tidigare i år skickade en privatperson från Emmaboda in en ansökan om en personlig registreringsskylt till Transportstyrelsen. Men tyvärr gick det nog inte riktigt som bilägaren tänkt sig...

Vill du dra blickar till dig när du kör bil? En åtgärd som blir allt mer vanlig då är att skaffa sig en personlig registreringsskylt till bilen. För visst tittar man en extra gång på en bil som inte riktigt följer den vanliga skylt-normen?

Kanske kan det vara ett alternativ om du vill visa vem du är, vad du gör eller vad du står för – utan att behöva berätta om det ansikte mot ansikte.

Ansökan om personlig nummerplåt

En privatperson från Emmaboda tog till just den åtgärden tidigare i år. 

Eller ja, försökte i alla fall. 

Hen skickade in en ansökan om en personlig registreringsskylt till Transportstyrelsen. Dock gick det inte riktigt vägen helt och hållet.

Transportstyrelsen meddelade i början av april att de valt att neka den efterfrågade teckenkombinationen.

Orsaken? "Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande", skrev Transportstyrelsen i sitt beslut, rapporterar 24Emmaboda.

"JEBIGA"

Bilägaren hade sökt teckenkombinationen "JEBIGA" att ha på sin nummerplåt. Vad som var så tokigt med det? Jo, det betyder "fan" på bosniska.

Transportstyrelsens regler för en personlig skylt är bland annat att beteckningen inte får väcka anstöt eller medföra olägenhet. Här kan du se en stor lista på vilka skyltar som inte är okej!

Exempel på stötande nummerplåtar är vanligen anspelningar på sex, droger, alkohol, religion, sjukdomar, politik, kriminalitet och slutligen svordomar – som antagligen var Emmabodabons fall.

Nyheter24 har tidigare skrivit om en tonåring som tog körkort och förlorade det inom en timme. Här kan du läsa mer om det.