Flyktingar övergrepp
De ökade antalet övergrepp kan inte skyllas på invandringen, skriver Brå. - Foto: Marcus Ericsson/anders Wiklund/TT

Brå: Flyktingmottagandet inte förklaring till fler övergrepp

Brå fick förra året i uppdrag att reda ut varför anmälda våldtäkter ökar senaste åren. Nu är rapporten klar.


Ökningen av sexbrott i Sverige under de senaste åren beror inte på flyktingmottagandet. Det fastslår nu Brottsförebyggande rådet i en ny stor studie

Förklaringen till att allt fler anser sig ha utsatts för ett sexualbrott är istället att allt fler vågar anmäla, och att allt fler blir utsatta via nätet. 

Genom att titta på kommuner med stort flyktingmottagande och jämföra med brottsstatistiken så kan man inte se något större samband mellan invandring och sexövergrepp, menar Brå. Flyktingströmmen 2015 stod endast för en liten del av ökningen av anmälda brott. 

– Min huvudbedömning är att det som skett under den här perioden är att ett samhällsproblem som har funnits väldigt länge har kommit upp till ytan genom ökad medvetenhet och uppmärksamhet, säger Brås forsknings- och utredningsråd Stina Holmberg till Svenska Dagbladet

Metoo viktigt

I studien skriver man också att uppror som Metoo har varit viktiga för att få folk att prata om övergrepp. 

"Då synliggjordes en omfattande utsatthet för sexuella kränkningar bland kvinnor i många olika delar av samhället, en utsatthet som det tidigare inte berättats om eller pratats om öppet, men som funnits under

ytan, under lång tid", skriver Brå i rapporten. 

Dessutom ökar även antalet våldtäkter som sker i en privatbostad och där den utsatte bara haft kontakt med förövaren via nätet – något som Brå menar har att göra med ett förändrat dejtingbeteende. 

Mer inrikes: Får skurna med vasst föremål – polisen misstänker djurplågeri

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polen: Framsteg i spannmålstvist med Ukraina

Ryssland: Ukrainsk finansiär bakom terrordåd

Ryssland fortsätter påstå att Ukraina hade någonting att göra med terrordådet i Moskva den 22 mars, då minst 143 personer dödades i ett konserthus.

Frontalkrock med plogbil – två till sjukhus

En plogbil och en personbil har krockat på väg 360, väster om Lycksele.

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

1 timme sedan
Palestinska myndigheten (PA)har godkänt en ny regering, meddelar president Mahmoud Abbas. Beskedet kommer efter internationella påtryckningar om förändring av det palestinska styret.

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

1 timme sedan
Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

1 timme sedan
Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.