Sverigedemokraterna
Sverigedemokraterna i Skurup föreslår förbud för "huvudduk" - Foto: Johansen, Carina/TT, Maja Suslin/TT

SD i Skurup föreslår förbud mot "huvudduk" i grundskolan

I Staffanstorp röstade kommunstyrelsen för ett förbud mot "huvudduk" i skolan upp till sjätte klass. Nu vill ytterligare en skånsk kommun förbjuda det.


Tidigare i veckan röstade kommunstyrelsen i Staffanstorp igenom ett förbud för att bära "huvudduk" i skolan fram till sjätte klass.

Nu vill Sverigedemokraterna i en annan kommun i landet förbjuda samma sak – nämligen den skånska kommunen Skurup, rapporterar Lokaltidningen. 

I en motion till fullmäktige står det att partiet vill att "huvudduk, burka, niqab och andra klädesplagg som har som syfte att dölja elever och personal inte skall vara tillåtet i Skurups kommuns förskolor och grundskolor". 

Lokaltidningen skriver att paritet anser att om personal och elever tillåts bära den här typen av plagg skickas felaktiga signaler ut.  

"Svårt att tro att de får igenom förbudet"

När förslaget röstades igenom i Staffanstorp stod både Moderaterna och Sverigedemokraterna i kommunen bakom förslaget, medan Socialdemokraterna begärde avslag. Alla invånare i kommunen har rätt att kräva en laglighetsprövning av beslutet. 

Kommer det eventuella förbudet i Staffanstorp att finna stöd i svensk grundlag återstår nu att se, men det är något som Vilhelm Persson, docent i juridik vid Lunds Universitet, inte tror sker.

– Jag har väldigt svårt att tro att de få gehör för ett förbud. Skolverket har tidigare kommit fram till att det skulle strida mot religionsfriheten, säger han till SVT Nyheter Skåne.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tycker du att det bör vara förbjudet med "huvudduk" i skolorna?
Tack för din röst!