Immunförsvar
Känns det som att du är sjuk precis jämt? Här är anledningen - Foto: Pixabay

Känns det som att du är sjuk precis jämt? Här är anledningen

Är hosta, nysningar och rinnande näsa något du är alltför bekant med? Då är du antagligen en av dem som blir sjuk lätt. Men varför blir vissa sjuka hela tiden och andra inte alls? Det reder Nyheter24 ut här.


Lider du av kronisk förkylning? Du är inte ensam, tvärtom är det många som blir sjuka med kort mellanrum, skriver Healthline. Men varför blir vissa sjuka så ofta medan andra slipper helt? Det reder vi ut här! 

Här är forskarnas främsta teorier till varför vissa drabbas av sjukdom mer än andra:

Svagt immunförsvar  

Immunförsvaret är kroppens egna skydd mot virus och inflammationer och det är även olika starkt från person till person. Föga förvånande är då att människor med svagt immunförsvar finner sig sjuka oftare – men varför skiftar försvarets kvalité på detta sätt?

Bildkälla: Erik G Svensson/TT

Jo, delvis är det en fråga om gener – vissa föds helt enkelt med ett bättre immunförsvar än andra. En annan teori är att barn som varit ute mycket blir mindre sjuka som vuxna. Tanken här är att barnen utsätts för mer bakterier utomhus vilket gör att deras immunförsvar blir "smartare" än andras. 

Dålig diet 

Något annat som kan ställa till det är en dålig diet. Mer specifikt har du större risk att bli sjuk om du äter för lite frukt och grönsaker. Det är inte heller bra att inta för mycket fettrika proteiner.

Uttorkad 

Det är inte heller bra att få i sig för lite vatten. Vatten färdar nämligen näringsämnen och mineraler till kroppens celler vilket gör oss mindre benägna att bli sjuka. Och eftersom vi regelbundet förlorar vatten under dagen behöver vi också hela tiden fylla på med nytt.

Bildkälla: Jessica Gow/TT

För lite sömn

Något annat som sätter dig i riskzonen för sjukdom är för lite sömn. När du sover utsöndras nämligen ett ämne som hjälper kroppen att bekämpa sjukdomar – något som också slutar produceras om du regelbundet sover för lite. Försök därför alltid få mellan sju och åtta timmars sömn.

För mycket stress

Sist men inte minst är en välkänd uppmaning – stressa mindre. Stress påverkar nämligen inte bara din psykiska hälsa utan även den fysiska. Närmare bestämt sänks kroppens förmåga att bekämpa virus och det tar även längre tid att bli frisk. Var därför noggrann med att varva ner efter en stressig dag. 

Bildkälla: Christine Olsson/Tt

Läs även: Därför känner du dig sjuk innan mens

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Blir du sjuk ofta?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Rekordmycket eventpengar till Bidens kampanj

Wingefors om miljardförsäljningen: "En lättnad"

Embracer säljer en av sina finaste juveler när man gör sig av med Gearbox. Vd Lars Wingefors beskriver den amerikanska spelutvecklaren som "jätteduktig med väldigt fina varumärken". Men i slutändan så är vi en business och vi måste ta rationella beslut, säger han.

Åklagaren: Mänsklig påverkan bakom skredet

Enligt åklagaren finns det ingen naturlig orsak till att jordskredet vid E6 i höstas skedde. Tre personer med koppling till företag om arbetat i området misstänkts för brott.

Mjölken blir dyrare – Arla höjer priset

Arla planerar att höja priserna på sina produkter den första april. Både mjölken och andra varor kommer bli dyrare.

Jätteanläggning mot koldioxid får ok i domstol

Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige

Kvinna frias från krigsbrott i Syrien

Hovrätten friar en 35-årig kvinna från anklagelser om krigsförbrytelser i Syrien 2014, skriver flera medier. Kvinnan har tidigare dömts till tre månaders fängelse.