Känns det som att du är sjuk precis jämt ? Här är anledningen

- 09/06/2019, 20:14 -

Är hosta, nysningar och rinnande näsa något du är alltför bekant med? Då är du antagligen en av dem som blir sjuk lätt. Men varför blir vissa sjuka hela tiden och andra inte alls? Det reder Nyheter24 ut här.

Lider du av kronisk förkylning? Du är inte ensam, tvärtom är det många som blir sjuka med kort mellanrum, skriver Healthline. Men varför blir vissa sjuka så ofta medan andra slipper helt? Det reder vi ut här! 

Här är forskarnas främsta teorier till varför vissa drabbas av sjukdom mer än andra:

Svagt immunförsvar  

Immunförsvaret är kroppens egna skydd mot virus och inflammationer och det är även olika starkt från person till person. Föga förvånande är då att människor med svagt immunförsvar finner sig sjuka oftare – men varför skiftar försvarets kvalité på detta sätt?

Sjuk
Bildkälla: Erik G Svensson/TT

Jo, delvis är det en fråga om gener – vissa föds helt enkelt med ett bättre immunförsvar än andra. En annan teori är att barn som varit ute mycket blir mindre sjuka som vuxna. Tanken här är att barnen utsätts för mer bakterier utomhus vilket gör att deras immunförsvar blir "smartare" än andras. 

Dålig diet 

Något annat som kan ställa till det är en dålig diet. Mer specifikt har du större risk att bli sjuk om du äter för lite frukt och grönsaker. Det är inte heller bra att inta för mycket fettrika proteiner.

Uttorkad 

Det är inte heller bra att få i sig för lite vatten. Vatten färdar nämligen näringsämnen och mineraler till kroppens celler vilket gör oss mindre benägna att bli sjuka. Och eftersom vi regelbundet förlorar vatten under dagen behöver vi också hela tiden fylla på med nytt.

Sjuk
Bildkälla: Jessica Gow/TT

För lite sömn

Något annat som sätter dig i riskzonen för sjukdom är för lite sömn. När du sover utsöndras nämligen ett ämne som hjälper kroppen att bekämpa sjukdomar – något som också slutar produceras om du regelbundet sover för lite. Försök därför alltid få mellan sju och åtta timmars sömn.

För mycket stress

Sist men inte minst är en välkänd uppmaning – stressa mindre. Stress påverkar nämligen inte bara din psykiska hälsa utan även den fysiska. Närmare bestämt sänks kroppens förmåga att bekämpa virus och det tar även längre tid att bli frisk. Var därför noggrann med att varva ner efter en stressig dag. 

Sjuk
Bildkälla: Christine Olsson/Tt

Läs även: Därför känner du dig sjuk innan mens