Torsdag 27 Jan
Stockholm

Så mycket utsläpp står vår bilkörning för

Så mycket utsläpp står personbilar för i Sverige
Så mycket utsläpp står personbilar för i Sverige. Foto: Berit Roald, Erik Svensson TT/TT

Klimatet är en extremt viktig fråga för många svenskar. Men hur står det till egentligen, hur mycket släpper vi ut när vi till exempel kör bil?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De senaste åren har klimatfrågan fått en allt större roll i både den allmänna och den politiska debatten i Sverige. Vi har idag folkrörelser så som "Fridays for future" som Greta Thunberg startade och termer som till exempel flygskam har börjat tillhöra vardagen.

Men om vi lägger flyget åt sidan och kollar lite på ett vanligare transportmedel, nämligen bilen. Hur står det till med våra utsläpp då?

Hur mycket släpper vår biltransport ut i Sverige? Bildkälla: Pontus Lundahl

Utsläpp från personbilar minskar

Det är faktiskt så att huvuddelen av alla växthusgaser som släpps ut inom transportsektorn, så som sjötrafik, flygtrafik och mer, kommer från vägtrafiken.

Trenden när det kommer till personbilar ser dock väldigt ljus ut. Det är nämligen så att utsläppen minskade med tre procent mellan 2016 och 2017 – vilket inte är fy skam.

Men vi ska inte ropa hej. För trots att utsläppen minskar så släpps det fortfarande upp en hel del, 2017 var det nämligen cirka 10 miljoner ton koldioxid. Detta till skillnad från flygtrafiken, där vi släppte ut cirka 550 000 ton koldioxid under 2017, skriver Naturvårdsverket.

Men vägtrafiken består såklart även av andra utsläppskällor så som lätta och tunga lastbilar. Adderar man allt så står vägtrafiken för cirka 15 miljoner ton utsläpp av koldioxid.

Kör du bil?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela